Coada. De cinci-sase randuri grosime. Si cam de un kilometru lungime. Ce se da? Nimic. Se ia! Cica, daca treci prin altar cand se sfinteste o biserica, te speli de pacate. Adica asa, ca la Nufarua€™. Altarul ar fi un fel de curatatorie
Coada. De cinci-sase randuri grosime. Si cam de un kilometru lungime. Ce se da? Nimic. Se ia! Cica, daca treci prin altar cand se sfinteste o biserica, te speli de pacate. Adica asa, ca la Nufarua€™. Altarul ar fi un fel de curatatorie chimica, unde te duci si ramai curat ca lacrima. Ba, mai mult, poti sa-i si ceri lui Dumnezeu sa-ti rezolve diverse probleme...


Duminica trecuta, cand s-a sfintit Biserica "Sf. Vineri" (cu hramul Sf. Paraschieva), replica de Dr. Taberei a Sf. Sofia de la Constantinopol, a fost ca la carne. Marea de oameni din imprejurimile bisericii proaspat sfintite mi-a amintit exact de zilele cand se baga carne la macelarie. S-au speriat pana si enoriasele cele mai fidele bisericii, obisnuite cu multimea dezlantuita in zile de sarbatoare. "Eu am stat de la sase dimineata pana la sase seara. N-am vazut asa ceva si-am fost la zeci de biserici pan-acua€™. Zeci de biserici! Dac-au spart usile, domne... Ceva ce nu s-a pomenit! Io nu stiu cum de-am ramas intreaga. Io sunt si mica...", marturisea Aurica Varzari catorva enoriase miercuri la pranz, dupa "luptele" crancene pe care credinciosii le-au dus trei zile ca sa intre in altar. Femeia are 72 de ani si merge zilnic la biserica. Din cate-am vazut, are si harul de a deveni imediat un soi de mentor pentru suratele ei mai tinere, asa cum s-a intamplat si miercuri la "biroul de acatiste" improvizat in deja celebra biserica de cartier care-a aparut la stiri pentru faptele "de vitejie ale drept-credinciosilor".


CONFESIUNI LA BIROUL DE ACATISTE. O masa ca oricare alta... la intrarea in biserica, langa ghiseul de lumanari. Cu scaune si jumatati de coala A4, rupte regulamentar pe mijloc, sa aiba credinciosul pe ce sa scrie cererea catre Cel de Sus... Asa stand lucrurile, il putem numi "birou", fara sa avem vreo remuscare. Asa e si la primarie, la scoala sau la circa financiara. Si, ca la alte institutii unde mergi si completezi cereri pentru diverse autoritati, si la "Sf. Vineri" s-a incins o discutie foarte interesanta pe tema cozii la altar. "Daa€™ nu s-a pastrat rand?", se mira o enoriasa care pleda pentru ordine si disciplina. "Mama, ce sa se mai pastreze rand? Ca au calcat copiii-n picioare. Au calcat pe caciuli, manusi, fulare. Mie mi-a disparut sacosa cu paine. Unde s-o fi dus, cine-o fi luat-o nu stiu. Nu au tinut cont de nimic. Barbarie curata! Ma mir cum de-am ramas intreaga", le-a povestit in continuare batrana Aurica. Discutia mai era intrerupta din cand in cand de cate o nestiutoare, care avea nevoie de consultanta: "Cum se scrie? Acatist si pe urma se scrie «Rodica se roaga pentru...»? "Da, da! Sigur ca da". Dar sirul dezvaluirilor nu a putut fi intrerupt, ca prea povesteau cu foc batranele.


CA LA MICHAEL JACKSON. "Daa€™ la cata lume nu i s-a facut rau... In fata mea, o doamna voinica-voinica a picat jos. Au luat-o jandarmii si-au dus-o-n biserica." Asa a fost si la primul concert al lui Michael Jackson in Romania, cand "enoriasele" lui lesinau zgomotos in multime, in asa fel incat sa fie auzite si recuperate de gardieni. Nu ajungeau la idolul pedofil, dar se alegeau cu o geaca rosie cu fermoare, "à la Michael". La sfintire, lesinatilor li s-a facilitat accesul in incinta... Tot s-au ales cu ceva, deci i-a rasplatit Dumnezeu pentru chinurile la care s-au supus de bunavoie. "A venit barbatua€™ meu pe la unspe si nu m-a vazut. Aici poarta era inchisa, incuiata. Exact la ora 9, Patriarhul a fost pe covor. Au venit si jandarmii si-au dat drumua€™ la poarta aia de-acolo. Doamne! Iti venea sa si razi, iti venea sa si plangi. Eram eu, parca erau vanatorii dupa noi cu pusca, asa alergam prin noroi. Si stiti unde-am nimerit? In incaperea unde se-aprind lumanarile pentru vii. Cu o doamna si cu-n domn. Acolo am ramas. Si am vazut t-o-a-t-a slujba! S-a vazut perfect!", se-nchina batrana povestitoare. "Ati fost rasplatita pentru ce-ati suferit...", s-a minunat iar colega de acatist, care ramasese cu gura deschisa, parca vrand sa-i soarba toate vorbele. "Si-a iesit parintele in fata bisericii si-a zis: «Poftiti inauntru!». Daa€™ ce sa mai... di pa partea asta s-o intrat, din fata s-o intrat, di pa partea astalalta s-o intrat, era ceva... S-o spart si-un geam si-am zis merci, ca ma mai taia si geamua€™ ala. Nu s-a mai tinut cont de trepte. Acum am vazut treptele mai bine."


SECRETUL ALTARULUI. Si totusi, ce e cu trecutul asta prin altar? "Cica e iertare de pacate si sanatate si... Asa se zice, ca, daca apuci sa treci prin trei biserici, te iarta Dumnezeu de toate pacatele. Eu am trecut pana acua€™ prin 20!", ne-a explicat in continuare tanti Aurica, lasandu-ne sa-i citim mandria-n priviri. "Daa€™ asta, cum sa spun, mi-a lasat un gust atat de amar, ca, vai, ce-am tras duminica, doamna... Am inteles ca se sfinteste si cea de la doi frati, din Moghioros. La cei doi frati. Daa€™ am prins frica acuma. Se mai face si-aici o sfintire, cand e gata pictura. Si se mai trece o data prin altar", a tinut ea sa-si informeze suratele dornice de a apuca macar o data sa treaca prin locul unde se spala pacatele si se indeplinesc dorintele. Ca multe dintre ele nu apucasera "sa-si vada visul cu ochii" in cele trei zile permisive pentru urmasele Evei celei pacatoase. Care n-au voie-n altar decat cu dispensa speciala de la patriarh in zi de sfintire a bisericii.


SOFIA S-A MUTAT IN CARTIER. Multi se intreaba de ce. De ce acolo? De ce atata lume la o biserica de cartier care nici macar nu e terminata? Biserica "Sf. Vineri", la care s-au petrecut evenimentele de neuitat pentru drept-credinciosii calcati in picioare. Preotul paroh, Nicolae Burlan, spune ca este o minune facuta de Dumnezeu. Altii ar spune ca e propria lui "minune", la care l-a ajutat foarte mult "stofa" de PR si manager. "Stiti cat costa pana la ora asta, cum o vedeti?", a intervenit alta batrana in discutia de la acatiste. "A anuntat parintele duminica o suta de miliarde! 40 de miliarde le-a achitat si mai are facturi de douazeci si nu stiu cat de miliarde de achitat, saracua€™. O familie si-o vandut o casa cu saizeci si nu stiu cat de mii de euro si-a dat toti banii." "Doamne, astia-s pomeniti in veci! s-a minunat si s-a-nchinat, iar partenera de discutie, proptita bine pe scaun, cu ochii larg deschisi a visare, pironiti undeva in tavanul alb. Oamenii au ajutat la descarcarea caramizii, la darea la mana si ce-au mai putut. Au dat si multi bani. Parohia este foarte mica. Are numai 500 de familii, dar credinciosii vin din tot Bucurestiul pentru slujbe. Si se mai asteapta acelasi gen de "macel" pe viitor...


Un Popa Tanda contemporanNicolae Burlan a primit o parohie la doi pasi de Piata Moghioros. Unde era loc de targ improvizat pana prin a€™98. Si azi e un "minicirc" fix langa gardul bisericii, iar muncitorii s-au apucat deja sa pregateasca patinoarul pentru iarna. N-ar fi crezut nimeni ca acolo se va ridica una dintre cele mai mari biserici din Bucuresti. Si nici ca vor veni credinciosi din tot orasul sa se calce in picioare la slujbe. Dar preotul a stiut de la inceput cum sa si-i atraga. Acum slujeste linistit, alaturi de ginerele lui, Iustin. Enoriasi din toate cartierele s-au unit intru binele "Sfintei Vineri" si-au pus mana de la mana pentru inaltarea ei. Parohului i se pare absolut normal tot ce se intampla: "Parerea mea, ca preot, este ca, atunci cand sunt mase mari de oameni, se poate intampla lucrul asta. Si daca va ganditi ca la Mecca, in momentul in care se face procesiune, mor sute de oameni, fenomenul este acelasi. Nu stiu daca e vorba despre disciplina, ca uneori te ia valul".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.