"Un grup de specialisti ai CE a venit intr-o misiune de interes, acestia urmarind modul de realizare a conditionalitatii care a survenit ca urmare a aderarii Romaniei la UE. Ei au fost interesati printre altele de conditiile de restituire a unor dos
"Un grup de specialisti ai CE a venit intr-o misiune de interes, acestia urmarind modul de realizare a conditionalitatii care a survenit ca urmare a aderarii Romaniei la UE. Ei au fost interesati printre altele de conditiile de restituire a unor dosare care privesc coruptia, la Parchet. Am considerat atunci ca este o intrebare care poate sa afecteze derularea normala a procesului si ca este bine ca aceste puncte de interes sa fie amanate pana cand se va da o solutie definitiva in aceste dosare", a declarat presedintele instantei supreme, cu ocazia conferintei internationale cu tema "Separatia si echilibrul puterilor in stat - garantie a independentei justitiei". Potrivit Mediafax, Popa a sustinut ca niciodata nu va comenta solutiile date de colegii sai intr-un dosar sau altul si ca ceea ce au facut cei trei specialisti ai CE i se pare o "ingerinta". "Mi s-a parut la limita intrebarea pusa de echipa CE. Este o ingerinta si le-am si spus acest lucru, fara nici o rezerva. Dansii si-au remodelat atitudinea si ne-au spus ca ii intereseaza din perspectiva unei modificari a Curtii Constitutionale", a spus Popa. Totodata, el s-a intrebat daca reprezentantii CE procedeaza in acelasi mod si in alte tari din UE.
Reforma lui Macovei, "o caricatura"
Presedintele ICCJ a precizat ca marile dosare de coruptie au fost restituite la Parchet din cauza faptului ca fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, a modificat anumite proceduri in legislatia penala cu privire la trimiterea demnitarilor in judecata. Popa a sustinut ca reforma justitiei din ultimii ani este o "caricatura", criticand-o dur pe Monica Macovei, initiatorul modificarilor legislative. "Sunt foarte suparat pe mine si pe colegii mei din CSM pentru ca nu am reusit atunci sa convingem acel ministru sa nu faca acele modificari. Ceea ce s-a intamplat in ultimii ani este o caricatura. Prea multi ministri vor sa fie Napoleoni. Prea multi vor sa-si lege numele de un cod. Prea multi vor ca inainte de a pleca sa intre in vigoare un cod", a sustinut Popa. Acesta a criticat-o pe Macovei spunand ca in timpul mandatului sau au existat chiar trei coduri penale, lucru inadmisibil. El a aratat ca in 2006 procedura penala a fost schimbata in mod fundamental, exemplificand cum ca Macovei a schimbat in numai o saptamana o ordonanta de urgenta cu alta. Pe de alta parte, in cadrul aceleiasi conferinte, organizate pe tema separatiei puterilor in stat, ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a pledat pentru independenta puterii judecatoresti ca o garantie in favoarea sistemului judiciar. Totodata, acesta a sustinut ca nu a vazut inca, in Romania, judecatori sanctionati pentru necunoasterea legii. "N-am vazut in Romania judecatori sanctionati pentru ca nu cunosc legea pe care sunt chemati s-o aplice. Am vazut in schimb judecatori care acorda colegilor lor drepturi salariale in baza unor dispozitii legale abrogate", a spus Chiuariu. (Andrei GHICIUSCA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.