Un indulcitor provenit dintr-o planta, brazeina, este pe cale sa dea lovitura pe piata alimentara la nivel mondial si ar putea fi primul care va rivaliza cu cei artificiali ca aspartamul sau sucraloza.  

Brazeina provine dintr-o planta numita Pentadiplandra Brazzeana din Vestul Africii. A fost descoperita initial ca o alternativa la zahar de cercetatori de la Universitatea Wisconsin din Madison in 1994. Se preconizeaza ca indulcitorul este de 1.000 de ori mai dulce decat o cana de zahar.

ESEC. Potrivit Natur Research Ingredients(NRI), compania californiana care a castigat in exclusivitate drepturile de a produce si a distribui indulcitorul, oamenii de stiinta si industria de specialitate au fost de multa vreme constienti de potentialul brazeinei, dar incercarile de a-l comercializa ca un indulcitor au esuat.

Un inalt oficial al NRI, Loren Milles pretinde ca acest obstacol a fost inlaturat datorita doctorului Milei de la  Universitatea Wisconsin din Madison, care a schimbat profilul dulciurilor si a monitorizat productia. NRI pretinde ca noul produs nu are nici o legatura cu versiunea anteriora de brazeina.


Produsul nu va fi disponibil pe piata pana nu va fi recunoscut ca fiind sanatos de catre US Food and Drug Administration. Cu toate acestea, Miles pretinde ca brazeina deja a castigat interesul catorva dintre cele mai mari companii de produse alimentare si arome din lume, cu care NRI a fost in negocieri in ultimele trei luni.

Compania este de parere ca unda verde ar trebui sa vina imediat dupa testarea produsului de cumparatori. NRI va incerca de asemenea si alte piete la nivel mondial, Europa fiind o prioritate. Producatorul pretinde ca indulcitorul nu determina aparitia cariilor si ca nu lasa gusturi nedorite in cavitatea bucala.