CE BEM, CE MÅNCÅM  
Consumatorii trebuie sa tina cont de cantitatea mare de indulcitor artificial - sorbitol. Acesta provoaca probleme intestinale si nu este recomandat in cantitati mari. Si nu este singurul aditiv din produs care afecteaza sanatatea.


Surimi este un produs nou pe piata romaneasca. Produsul de la Esva are in compozitie "surimi 28% (carne de peste, sorbitol E420, polifosfati E 452), apa, amidon de grau, ulei vegetal, zahar, proteina de soia, sare, amidon modificat E 1420 - amidon modificat acetilat, aroma de crab, albus de ou, E 621 pentru intensificarea gustului: glutamat monosodic, coloranti: E 160c - extract de ardei rosu, E 171 - dioxid de titan. Produsul contine gluten". Dupa consumul a 100 de grame de surimi veti acumula 111kcal/ 464 kj, grasimi 2,2g, proteine 6,5 g, carbohidrati 16,8 g.


ANALIZÅ. Surimi este un produs care face parte din categoria alimentelor noi (novel-food) ce nu au traditie de consum inainte de 1997, fiind realizat din materii prime de origine marina. Surimi se obtine din prelucrarea pestelui marin de dimensiuni mici, fara valoare economica, obtinandu-se mai intai o pasta proteica care este apoi texturata, aromatizata, colorata si conditionata sub forma unor batonase.  Produsul are o densitate calorica mica si un profil nutritional relativ echilibrat, ne explica profesorul Gheorghe Mencinicopschi, analizandu-i eticheta. Surimi contine insa o serie de aditivi alimentari care ii scad valoarea biologica. Poate contine amine biogene (histamina) daca provine din specii marine din familia scrumbiilor si daca nu este pastrat in conditii adecvate.


CONCLUZII. Datorita continutului de aditivi (E 621, E 452) , dar si a unor ingrediente cu potential alergen (gluten, soia, albus de ou), surimi nu este indicat persoanelor sensibile la unul sau mai multe dintre aceste componente. Este interzis suferinzilor de celiachie. In cazul in care contine amine biogene preexistente in componenta de carne de peste sau generate in timpul pastrarii, produsul este neindicat celor sensibili la histamina. Diabetiici vor tine cont de aportul de zaharuri provenite din amidon.