Presedintele Traian Basescu, aflat ieri la Brasov la aniversarea a 20 de ani de la revolta muncitorilor impotriva comunismului din 1987, a tinut sa faca distinctia dintre eroi si profitori afirmand: "Statul roman isi va recapata credibilitatea si va
Presedintele Traian Basescu, aflat ieri la Brasov la aniversarea a 20 de ani de la revolta muncitorilor impotriva comunismului din 1987, a tinut sa faca distinctia dintre eroi si profitori afirmand: "Statul roman isi va recapata credibilitatea si va putea sa devina un adevarat stat de drept numai cand isi va recunoaste greselile si isi va repara nedreptatile. Nu cred ca putem construi ceva trainic pana cand nu depasim confuzia vinovata intre victime si calai, intre eroi si profitori, intre cei cinstiti si cei necinstiti".
Scuze pentru victimele represiunii
"Am fost invitat azi, aici (la Brasov, n.r.), probabil pentru ca sunt primul presedinte care a avut curajul sa condamne oficial comunismul si sa-l declare regim ilegal care a facut rau romanilor", a spus Basescu. Presedintele Traian Basescu a declarat: "Trebuie sa va cer iertare victimelor represiunii revoltei de la Brasov din 1987, in numele statului roman, pentru faptul ca, in 17 ani de stat de drept, sistemul judiciar nu a facut justittie, iar societatea romaneasca nu a fost incurajata sa isi recunoasca greselile".
Potrivit acestuia, toti cei care s-au revoltat la Brasov in 1987 si s-au simtit umiliti dupa 1989 sunt invingatorii morali ai Revolutiei. "La Brasov, in 1987, s-a dat o proba de curaj intregii Europe", a mai spus Basescu, potrivit caruia revolta muncitorilor din acest oras se inscrie printre manifestarile anticomuniste de la Budapesta -1956, Praga -1968, Valea Jiului - 1977, Gdansk si toata miscarea Solidaritatea din Polonia din anii '80. "Cei care sunt favorizati de actuala situatie doresc o banalizare a nedreptatii, vor sa ne faca sa credem ca nedreptatea este inevitabila, ca victimele vor ramane pentru totdeauna victime si ca puterea cetateanului simplu e aproape la fel de nesemnificativa ca inainte de 1989. Eu sunt convins ca acestia se insala exact asa cum se inselau si cei care, dupa noiembrie 1987, credeau ca totul a fost in zadar", a spus Basescu. Muncitorii fabricii Steagul Rosu din Brasov s-au revoltat spontan, in noiembrie 1987, impotriva conducerii judetene a PCR si impotriva comunismului, invocand conditiile foarte proaste de trai si intarzierile in plata salariilor. Revolta a fost oprimata brutal de autoritatile comuniste, participantii la protest fiind arestati, torturati si deportati.
Eroi pentru Romania
Dupa incheierea manifestarilor de ieri, la Teatrul Dramatic din Brasov a avut loc un spectacol al actorului Dan Puric, care a fost precedat de lansarea volumului "Eroi pentru Romania - Brasov, 15 noiembrie 1987 - marturii, studii, documente" realizat in colaborare cu mai multe foruri jurnalistice, istorice si academice si sub egida Centrului Rezistentei Anticomuniste, condus de scriitorul Vladimir Bukovski. La manifestarile de la Brasov au participat si ultimii detinuti politici din Europa, Alexandru Lesco si Tudor Popa - detinuti ilegal timp de 15 ani de regimul separatist de la Tiraspol - care au anuntat infiintarea Fundatiei pentru Romania care va face parte din Centrul rezistentei Anticomuniste.
Printre cei prezenti la Brasov s-au numarat presedintele Fundatiei "Centrul Solidaritatea", Bogdan Lis, cunoscutul istoric si cercetator de la Institutul Memoriei Nationale din Polonia, Jerzy Eisler, precum si ambasadorii Poloniei si Cehiei, Jacek Paliszewski si, respectiv, Petr Dokladal. La masa rotunda cu tema de dezbatere "Fenomenul rezistentei anticomuniste" si "Semnificatia zilei de 15 Noiembrie 1987 in constiinta opiniei publice romanesti si internationale" au participat luptatorii anticomunisti Gavrila Rusu, Teofil Mija, Nicolae Purcarea, Zoea Radulescu si numerosi detinuti politici.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.