Deficitul este de doar 2,7 miliarde de dolari
Pierderile unitatii BarCap din cauza creditelor neperformante nu au depasit profitul banciiBarclays, cea de-a treia banca din Marea Britanie, a calmat temerile ca ar fi avut o expunere semnificativa in piata creditelor neperformante.
Piata s-a linistit dupa ce s-a anuntat ieri ca nivelul deprecierilor de active a ajuns doar la 2,7 miliarde de dolari pe piata creditelor ipotecare din SUA, in timp ce seful executiv al bancii, John Varley, a cerut o "atitudine conservativa constienta" in privinta evaluarii expunerii bancii la pierderi, informeaza Financial Times.
Banca a anuntat noi deprecieri ale activelor si costuri pentru luna octombrie de 1,6 miliarde de dolari, mai putin decat se specula vinerea trecuta, fapt ce a facut ca titlurile Barclays sa scada cu 10 procente. Varley a declarat ca cifrele sunt "riguroase si incurajatoare".
Actiunile companiei au urcat la inceputul sedintei de tranzactionare cu doar 1%, la valoarea de 1,1 dolari, datorita raportarii unor deprecieri mai mici.
Directorul executiv a declarat ca profitul grupului in primele zece luni este peste castigurile inregistrate in perioada similara a anului 2006 si ca afacerile unitatii Barclays Capital, unde s-au raportat cele mai multe credite neperformante, a atins cele mai bune rezultate lunare pentru al patrulea trimestru in termenii de venituri.Pierderile inregistrate se pot recupera intr-un an sau doi┼×eful executiv a spus ca veniturile puternice din octombrie "au permis companiei sa absoarba deprecierile activelor si inca sa raporteze profit".
Bob Diamond, presedintele Barclays Capital (BarCap), a declarat ca "pierderile din octombrie ale firmei au fost destul de serioase", dar este de parere ca problemele legate de piata subprime se pot rezolva intr-un an, doi.
Intre timp, a mai adaugat acesta, atitudinea "optimismul este in mine" l-a lasat sa creada ca noua problema a lichiditatilor scazute va incepe sa se rezolve in primul trimestru al anului 2008. "Am un sentiment pozitiv ca lucrurile se vor rezolva, deoarece rezultatele de tranzactionare din septembrie si octombrie ale BarCap au fost chiar bune", a mai spus Diamond.
Afacerile cu schimbul ratelor de dobanda, obligatiuni de stat, schimbul de valuta, tranzactionarile cu produse si investitii directe au avut un trend crescator puternic, iar operatiunile BarCap in Asia au crescut cu 80% in acest an, a declarat presedintele unitatii.
Alex Potter, analist bancar la Collins Stewart, a declarat ca cifrele de profit inainte de taxe se ridica la 3,9 miliarde de dolari pentru BarCap in primele 10 luni, in timp ce in perioada similara a 2006 a raportat o incetinire a cresterii economice.
Analistul se asteapta ca profitul unitatii de credite sa fie mai mic decat estimarile initiale pentru prima jumatate a anului, de 1,03 miliarde de dolari.
"Au avut rezultate mai bune decat se asteapta piata", a declarat Mamoun Tazi, analist la MF Global Securities din Londra, a oferit rating de "cumparare" pentru titlurile bancii.
Cel putin noua dintre cele mai mari banci si firme de brokeraj din lume, inclusiv Citigroup Inc. si Merrill Lynch, au raportat pierderi mai mari de 40 de miliarde de dolari legate de creditele de anul acesta, dupa ce prescrierile ipotecare au ajuns la un record, iar intarzierile platilor creditelor in SUA au crescut la cel mai mare nivel din 2002.