Avionul de razboi Lockheed "Lightning", cu un design original, a aparut brusc la suprafata in timpul unor conditii meteo destul de ciudate, care au facut ca nisipul sa se "ravaseasca", si sa scoata la iveala obiecte inghitite de zeci de ani de ape.
Avionul de razboi Lockheed "Lightning", cu un design original, a aparut brusc la suprafata in timpul unor conditii meteo destul de ciudate, care au facut ca nisipul sa se "ravaseasca", si sa scoata la iveala obiecte inghitite de zeci de ani de ape.
Primii care au vazut avionul au fost membrii unei familii care isi petreceau o zi insorita pe plaja, la sfarsitul lunii iulie. Acestia au informat specialistii americani care au venit la fata locului si au survolat zona pentru a descoperi avionul sau ce mai ramasese din el.
Din octombrie, de cand expertii au descoperit avionul, nisipurile, incet dar sigur, au inceput sa ingroape ce mai ramasese din aeronava, iar acum "nimeni nu stie cand si unde acesta va aparea din nou".
Ric Gillespie, care care conduce o echipa americana de recuperare a vestigiilor istorice cunoscuta sub numele de TIGHAR, a declarat ca "e ca un soi de <<Brigadoon>> - satul mitic scotian care apare si dispare. Cu toate astea galezii nu sunt foarte bucurosi de aceasta analogie, pentru ca si ei au propriile lor legende".
Organizatia lui Gillespie a aflat de existenta avionului in septembrie de la un istoric britanic. Imediat acestia au trimis o echipa de sapte oameni pentru a studia zona cu atentie. Acum, specialistii planuiesc sa colaboreze cu cei de la British Museum pentru a recupera cat se poate de intact avionul din adancuri. Operatiunea este planuita sa aiba loc primavara viitoare.
Si Muzeul de Razboi din Duxford si Muzeul Royal Air Force si-au exprimat interesul fata de avionul din nisipuri.
"Cel mai dificil este sa pastram aceasta descoperire secreta, pentru ca jefuirea relicvelor, fie ca e vorba de avioane sau corabii, este o problema destul de des intalnita, atat in Marea Britanie cat si in alte tari", a declarat Gillespie.
Publicatiile de specialitate britanice nu au dezvaluit - pana acum - locatia exacta a avionului, iar autoritatile din Tara Galilor au fost de acord sa tina relicva sub supraveghere de fiecare data cand apare dintre nisipuri.
Bazandu-se pe dovezile pe care le-au strans pana acum, specialistii sunt de parere ca "avionul de razboi este cel mai vechi P-38 existent, fiind singurul avion de razboi care a supravietuit timpului sau.
Tinand cont de toate acestea, se justifica interesul de care dau dovada atat istoricii americani cat si cei englezi, a mai explicat Mr Gillespie.
Avionul cu doua motoare P-38, cu un design revolutionar creat pentru Lockheed de catre geniul Clarence "Kelly" Johnson la sfarsitul anilor '30, a devenit unul dintre cele mai de succes aeronave de razboi, fiind folosit in Europa si Pacific.
Au fost construite in total in jur de 10.000 de avioane de acest tip, iar in prezent mai exista 32 de astfel de avioane, fie ca sunt complete sau nu.
"Wales Lightning", construit in 1941, a ajuns in Marea Britanie la inceputul lui 1942, avand misiuni de lupta pe coasta belgiana.
Locontenetul Robert F. "Fred" Elliott, un pilot in varsta de 24 de ani, din Rich Square, North Carolina, se afla in misiune cu avionul sau la data de 27 septembrie 1942. Atunci, din cauza unei erori de alimentare, a fost fortat sa faca o aterizare fortata pe o plaja din Tara Galilor. Elliott a reusit atunci sa scape nevatamat.
Dupa mai putin de trei luni, veteranul, care fusese pana atunci in peste zece misiuni de lupta, a fost doborat deasupra Tunisiei. Nici avionul si nici trupul sau nu au mai fost descoperite vreodata.
Descoperirea de acum a reusit sa il uluiasca pe Robert Elliott, de 64 de ani, nepotul pilotului de atunci si singura sa ruda care a mai ramas in viata. Robert a incercat de 30 de ani sa afle ce s-a intamplat cu bunicul sau. Tot ce stia despre incidentul din Tara Galilor era ca Elliott "a aterizat fortat cu un P-38 dar a reusit sa scape cu viata". "De cand unchiul meu a fost doborat in decembrie 1942 si pana in 1978, noi nu am mai stiut nimic de el. Va dati seama ca acum mi se pare ca ne aflam in fata unei descoperiri monumentale si foarte emotionante" a mai adaugat Robert Elliott. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin