Grupul petrolier Petrom a afisat pentru primele luni ale lui 2007 un profit net de 1,548 miliarde lei, cu 22% mai mic decat cel din aceeasi perioada din 2006, din cauza aprecierii leului in raport cu euro si dolarul, a scaderii productiei, cresterii pretului petrolului, se arata intr-un raport al companiei.
"In primele noua luni ale acestui an, ne-am confruntat cu un mediu marcat de aprecierea puternica a monedei nationale fata de USD si EUR si de variatii semnificative ale pretului titeiului. Rezultatele aferente trimestrului trei sunt considerabil mai bune decat cele inregistrate in trimestrul doi, datorita nivelului record al pretului titeiului. Compania se afla inca in plin proces de restructurare, iar caracteristicile mediului in care evoluam au influentat negativ rezultatele noastre la noua luni, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Cu toate acestea, rezultatele se inscriu in prognozele companiei pentru acest an", a declarat Mariana Gheorghe, director general executiv al Petrom.
Afacerile companiei au scazut in primele noua luni cu 10% comparativ cu aceeasi perioada din 2006, in principal din cauza preturilor de vanzare mai mici si cantitatilor mai mici vandute in activitatea din rafinare si marketing ca urmare a reviziei de la Arpechim. Acest lucru a fost partial contrabalansat de veniturile mai mari generate de activitatea de gaze.Profitul din exploatare a scazut cu aproape 34%Veniturile din exploatare au fost de 8,881 miliarde lei, cu 12,7% mai mici decat cele din intervalul ianuarie - septembrie 2006, iar veniturile financiare inregistrate au totalizat 392,53 milioane lei, cu aproape opt procente peste valoarea din aceeasi perioada de anul trecut.
Cheltuielile de operare au scazut in primele noua luni cu 6%, ca urmare a cheltuielilor mai mici cu utilitatile, cu taxele si a reducerii provizioanelor.
Astfel, cheltuielile totale din exploatare au fost de 7,248 miliarde lei, aducand un profit din exploatare de 1,632 miliarde lei, cu 33,65% mai redus decat cel din aceeasi perioada din 2006. Cheltuielile financiare au scazut cu 60%, la 226,53 milioane lei.Nivelul productiei de gaze a crescut cu 2%Productia de gaze naturale a atins 1,425 miliarde metri cubi, in crestere cu 2%, comparativ cu trimestrul trei al anului trecut, ca urmare a imbunatatirii managementului cerere/oferta.
Tot in trimestrul trei, productia de titei din Romania s-a ridicat la 1,14 milioane tone, cu 4% mai putin in comparatie cu aceeasi perioada din 2006, dar la acelasi nivel cu cea din al doilea trimestru din acest an. Stabilizarea productiei este rezultatul introducerii unei noi organizari combinate cu un program imbunatatit de opriri ale sondelor.
Productia de titei si gaze in Kazahstan a ajuns la 423 mii barili petrol echivalent, cu 9% mai mult decat in trimestrul al doilea si la acelasi nivel cu cel din al treilea trimestru din 2006, cand erau incluse productia obtinuta de Oztiurk Munai LLP, care a fost vanduta ulterior, precum si probele de productie din zacamantul Komsomolskoe, care in prezent este in explorare.Cantitatea medie de carburant comercializata pe statie a crescut cu 43%Vanzarile interne de benzina au crescut cu 6%, comparativ cu perioada similara a anului anterior, in timp ce la motorina s-a inregistrat un avans de 23%. Vanzarile prin statii au atins nivelul de 1,115 miliarde litri, cu 23% mai mult comparativ cu primele trei trimestre din 2006, cantitatea medie comercializata pe statie la noua luni a crescut cu 43%, la 2,41 milioane litri.
Vanzarile comerciale interne au fost cu 5% mai mici, fata de nivelul inregistrat in intervalul ianuarie-septembrie 2006, atingand 1,475 milioane tone, in timp ce exporturile au reprezentat 992.000 tone, cu 44% mai reduse.
Produsele complementare au avut in primele noua luni incasari de 226,3 milioane lei, cu 76% mai mari fata de aceeasi perioada din 2006, datorita reorganizarii portofoliului, optimizarii procesului de achizitie si economiilor obtinute prin aprovizionarea centralizata.
Prin intermediul companiilor afiliate, Petrom a vandut 963 milioane de litri de combustibili catre clientii retail, dintre care 61% au reprezentat vanzari internationale prin statii.Majoritatea investitiilor au fost directionate catre extractie si productieInvestitiile companiei, incluzand cresterile participatiilor Petrom, s-au majorat cu 52%, la 2,3 miliarde de lei, iar numarul de angajati s-a redus cu 24%, fata de ultimele noua luni ale anului trecut, la 27.510 persoane.
Acestea au fost orientate cu precadere catre extractie si productie - 68%, in timp ce catre activitatea de rafinare si marketing a fost directionat 22% din volumul investitiilor, restul de 10% reprezentand investitii corporative.
Investitiile in extractie si productie au fost de doua ori mai mari fata de aceeasi perioada din 2006, fiind directionate, in special, catre activitatile de foraj si programele de modernizare a sondelor.In T4, Petrom estimeaza o crestere semnificativa a pretului petroluluiReprezentantii Petrom estimeaza pentru ultimul trimestru mentinerea unui nivel ridicat al cotatiilor medii ale titeiului, cu fluctuatii considerabile pe termen scurt, in timp ce moneda nationala este de asteptat sa-si continue aprecierea fata de dolarul american.
"Perioada care urmeaza va fi una plina de provocari, avand in vedere ca estimam mentinerea la un nivel ridicat a pretului titeiului. Aceste conditii sunt favorabile activitatilor noastre de explorare si productie, insa vor pune presiune asupra marjei din rafinare. Vom continua programele sustinute de investitii, astfel incat sa atingem obiectivele noastre strategice si sa garantam succesul pe termen lung al companiei chiar si in conditiile unui mediu mai putin favorabil", a mai declarat Mariana Gheorghe.