Dupa cateva apeluri "Alo, alo, Insula Serpilor?", intrerupte de un bazait, imi raspunde o voce obosita, ca acolo-i localitatea BELII si ca de mult nu i se mai spune cum i-am zis eu. Bine, bine, am continuat, cu cine vorbesc?
- Cu viitorul prima
Dupa cateva apeluri "Alo, alo, Insula Serpilor?", intrerupte de un bazait, imi raspunde o voce obosita, ca acolo-i localitatea BELII si ca de mult nu i se mai spune cum i-am zis eu. Bine, bine, am continuat, cu cine vorbesc?
- Cu viitorul primar, ca in curand vom avea alegeri comunale, dar numai dupa vizita presedintelui Iuscenko, care ne pune in rand cu lumea. A fost zilele trecute aici, a luat la pas cele 17 hectare de stanci, fara apa si vegetatie, dar cu o banca si un hotel, stand de vorba cu cei vreo 60 de locuitori, de fapt soldati detasati, ca si mine, pentru a ne obisnui cu vizitatorii, ca de la anul vom avea si turisti.
L-am intrebat cum de stie atat de bine romaneste, si mi-a raspuns ca-i bucovinean-ucrainean, dintr-o romanca si un basarabean, din partile Cernautiului. Dar ce-i cu bazaitul acesta, de ce ne intrerupe?
- Ne mai asculta si altii, ca firele astea nu sunt numai pentru noi, drept care vedeti ce spuneti despre Kiev, Moscova, Tiraspol si chiar Chisinau.
Pentru moment, am vrut sa stiu daca mareea neagra a ajuns si la ei, la care primarul (viitor) ori nu a inteles, ori s-a facut...
- Maria Neagra e a noastra si nimeni nu ne-o poate ajunge, adica stapani, cum au zis, si bine au zis, presedintii Ucrainei si Rusiei. Cat despre Voronin si Smirnov, astia doi n-au gand decat la Moscova, unul pentru a-si indeparta fosta provincie de Romania, celalalt nevrand nici in zisa Republica Moldova si nici in tara noastra, care o inconjoara din trei parti, pentru a alipi Transnistria, teoretic vorbind, Kremlinului. Aici e aici, voi ati ajuns in Vest, dar si noi vrem, pe alte cai. Daca voi ati inghitit, chiar la Bruxelles, "limba moldoveneasca", ai nostri profita si-i impart, pe bucovineni, maramureseni si pe romanii din sudul Basarabiei, in romani si moldoveni, dandu-le ghes rusofonilor...
Alo, alo!...S-a intrerupt. De data asta, bruiajul a durat cam o jumatate de ceas, dupa care interlocutorul s-a aratat mult mai reticent in raspunsuri, doar in ceea ce-l priveste pe presedintele Republicii Moldova, ce declarase ca nu-i roman, chiar daca se considera urmas al lui Stefan cel Mare. Si mi-a zis asa:
- Eu sunt departe de politica moldo-romaneasca, chit ca am aflat si de un dictionar moldoveano-roman, dar in cel priveste pe tovarasul Voronin, asta nu-i nici roman, nici moldovean si nici rus, ci este, o spun in cunostinta de cauza, un perfect kaghebist, neavand nici mama, nici tata, ci numai stele pe umar! Nu stiu daca voi stiti ca el reia tezele Kominternului, de desfiintarea sau impartirea Romaniei, conform si "Planului Valev", de la inceputul anilor '60. Ei bine, Voronin tinteste la o Moldova Mare, din vremea voievodului Stefan, de la Carpati la Nistru!
Sigur stiam, dar l-am chestionat de unde le are el atat de bine si cum de este pe un asemenea post in Belii, unde presedintele Iuscenko l-a invitat pe al nostru, sa faca o vizita de lucru, sa planteze si el un pin, pentru inverzirea pietrei si cimentarea prieteniei.
- Mai, se pare ca n-ai habar, cum au obtinut sovieticii Insula Serpilor de la romani, pe un petec de hartie, si acum e a noastra. Eu marturisesc ca-mi fac datoria de fost "lucrator", mai ales ca-i vorba de mult petrol in zona. Cat despre Canalul Bastroe, alta data...Pa!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.