Functionarii Ministerului Agriculturii au petrecut in strainatate, cumulat, peste trei ani in prima jumatate din 2007. Pentru cele 285 de deplasari s-au cheltuit aproape 300.000 de euro. Cu ce rezultate?Inainte de a fi ministru, Dacian Ciolos s-a numarat
si el printre functionarii care au mers des in strainatate In perioada ianuarie-august 2007, functionarii ministerului au stat in strainatate 1.134 de zile. Din cei peste 650 de angajati ai Ministerului Agriculturii la nivel central, in jur de 100 beneficiaza anual de cel putin o deplasare peste hotare. Cu toate acestea, prezenta lor la Bruxelles, de exemplu, este de cele mai multe ori inutila. Fie avem acolo specialisti care pot reprezenta Romania si astfel deplasarea celor de la Bucuresti nu este necesara, fie ministerul nu poate fructifica rezultatul sederii lor in capitala UE. Campioana absoluta la capitolul deplasari este Miruna Christache, functionar la Departamentul Integrare Europeana. Cu 19 vizite la Bruxelles in perioada ianuarie-august 2007, ea a fost aproape saptaminal, cite trei zile pe saptamina. Motivul: participarea la comitetul agricol pe tema de cereale. Surpriza a venit insa in momentul in care conducerea ministerului i-a solicitat o analiza privind piata europeana a griului. Pentru ca, timp de doua saptamini, Christache nu a reusit sa scrie ceva despre acest subiect, lucrarea a fost plasata unei colege de-ale sale. „Nu va pot spune ce decizii se iau in cadrul comitetului si nici care sint pozitiile Romaniei pentru ca totul este secret", a tinut sa mentioneze Miruna Christache.

Nici Vasile Dreve, specialistul care merge de doua ori pe luna la Bruxelles pentru a discuta despre lapte si care a acumulat 11 delegatii in prima parte a anului, nu a putut redacta un material despre piata europeana a lactatelor. In plus, desi specialistii ministerului merg la Bruxelles pentru a participa la lucrarile comitetelor de gestiune, nici unul nu a putut sa spuna cite astfel de comitete pe agricultura exista la Comisie. Aceasta in ciuda faptului ca informatia cu lista tuturor comitetelor poate fi gasita foarte usor pe site-ul Comisiei Europene. ,,Plimbaretii" nu pot explica rostul acestor deplasari, mai ales ca Romania are o misiune la Bruxelles, unde sint angajati trei specialisti pentru a se ocupa special de problemele pe agricultura. ,,Se pot prezenta la comitete reprezentantii nostri la misiune. De fapt, ei ne pun in tema cu ceea ce se discuta", a spus Vasile Dreve.

Pina si reprezentantii Comisiei Europene si-au dat seama ca intilnirile comitetelor de gestiune nu au rezultate semnificative si au decis sa reduca frecventa intrunirilor. Astfel, comitetul privind lactatele se va intruni o data pe luna (in loc de intilnirile bilunare), iar comitetul pentru cereale se va intruni o data la doua saptamini, si nu o data pe saptamina ca pina acum.

Angajatii Agriculturii nu au refuzat nici alte destinatii din Europa si nu au ratat nici un tirg, conferinta, congres, fie ca era vorba despre Germania, Olanda, Italia, Franta sau Bulgaria. Pentru un seminar privind controlul calitatii alimentelor, un functionar a stat in Germania 12 zile, iar intr-o excursie in Finlanda s-au plimbat timp de sase zile trei angajati ai ministerului in frunte cu Istvan Toke.

„Buni, rai, sint ai nostri" Ministrul Dacian Ciolos spune ca acestia sint oamenii de care dispune ministerul pentru a-i trimite la Bruxelles. „Cei care se duc acolo trebuie sa aiba cunostinte despre domeniul respectiv, sa cunoasca o limba straina si sa fie in stare sa sustina mandatul care le este dat de la minister. In nici un caz nu scuz incompetenta, dar oamenii nu sint foarte bine platiti si cei cu adevarat buni s-a intimplat de multe ori sa dobindeasca experienta la noi si apoi sa plece in sistemul privat sau la institutii, unde sint platiti mai bine. Pe de alta parte, daca nu se duc, nu capata experienta, iar Romania trebuie reprezentata de cineva", a aratat Ciolos.

Excursii in Indonezia, Thailanda si SUA In Indonezia, timp de opt zile, in exact aceeasi perioada, doua persoane au mers la doua evenimente diferite. Daca Ciprian Pahontu, director general in minister, a participat la sedinta de elaborare a Programului Multianual de Lucru aferent instrumentului obligatoriu nelegal pentru toate tipurile de paduri, secretarul de stat Istvan Toke a luat parte la intilnirea internationala a expertilor in domeniul forestier. De destinatii deosebite a beneficiat si Cornel Dicu, director in minister, care a petrecut opt zile in Thailanda pentru a participa la al doilea grup comun de lucru, urmare a semnarii Acordului intre ministerele Agriculturii din cele doua tari privind cooperarea in agricultura. Istvan Toke este de departe campionul deplasarilor in tari foarte indepartate, el petrecind opt zile si in Statele Unite pentru a participa la lucrarile celei de-a saptea sesiuni a Forumului ONU pentru paduri.

Mai multe despre cerintele Comisiei Europene referitoare la agricultura pe www.cotidianul.ro/select Inca o luna de chin pentru evitarea clauzei de salvgardare Romania mai are la dispozitie inca o luna in plus pentru a rezolva toate problemele astfel incit sa evite activarea clauzei de salvgardare pe agricultura.

Comisia Europeana va decide daca va retine 110 milioane de euro din subventiile europene cel mai tirziu pe 21 decembrie. „Intrucit raportul de audit prezentat acum Comisiei de firma Deloitte a fost unul partial, iar cel final va fi gata pe 16 decembrie, reprezentantii Comisiei s-au gindit ca va fi reciproc avantajos sa amine luarea unei decizii. Noi vom avea posibilitatea de a pune la punct sistemul informatic, intrucit firma Siveco mai are de implementat unele aplicatii la ultimul modul pe 15 noiembrie, iar Comisia Europeana va putea avea siguranta ca s-a acoperit de orice risc ca Romania nu va putea da subventiile in mod corect", a spus ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos. El a explicat ca pe 15 decembrie va fi acreditata Agentia, pe 16 decembrie va fi gata raportul de audit, iar Comisia va avea toate datele pentru a lua decizia pina pe 21 decembrie. „In privinta controlului pe teren nu mai avem probleme, saptamina aceasta vom finaliza cele 6% si apoi vom stabili cu ce suprafete vom suplimenta verificarile. Oricum, am transmis asigurari CE ca nu vom incepe platile pina nu vom fi siguri ca totul este pregatit", a aratat ministrul Agriculturii. Pentru ca verificarile in teren nu vor fi finalizate prea curind, platile vor fi facute, cel mai probabil, la inceputul anului viitor.

Ministrul Ciolos s-a aratat optimist cu privire la decizia CE. „Daca nu erau convinsi ca putem rezolva problemele, luau decizia de activare a clauzei chiar acum, nu mai aminau. Este un semn pozitiv pentru noi faptul ca hotarirea finala va fi luata peste o luna", a spus Ciolos.

Romania a fost avertizata de executivul european in luna octombrie cu privire la nefunctionarea sistemului informatic pentru efectuarea platilor. Atunci CE a acordat un termen de o luna, pina pe 9 noiembrie, pentru a rezolva problemele, altfel va fi activata clauza si vor fi retinute 25% din subventiile europene la care Romania are dreptul pentru anul 2007.

Decizia de ieri, de acordare a inca o luna, a fost luata in urma analizei scrisorii prezentate de autoritatile romane si a raportului de audit prezentat de un evaluator independent.