Transee sapate la marginile padurilor si baricade inaltate in jurul gospodariilor. Sateni care fac de straja cu furci si lopeti in mainile tabacite de truda campului. Acestea sunt imaginile de cosmar ale unui razboi pe care taranii din trei comune a
Transee sapate la marginile padurilor si baricade inaltate in jurul gospodariilor. Sateni care fac de straja cu furci si lopeti in mainile tabacite de truda campului. Acestea sunt imaginile de cosmar ale unui razboi pe care taranii din trei comune ale judetului Neamt sunt siliti sa-l poarte, de ani de zile, cu sute de talhari care le prada sistematic gospodariile, recoltele si padurile. Talhari de etnie rroma, dintr-un cartier al orasului bacauan Buhusi, care navalesc calari si inarmati cu topoare, jefuiesc haiduceste ziua in amiaza mare si carora nimeni nu le poate pune frana, fiindca beneficiaza de legi europene care le confera drepturi nelimitate. Inclusiv dreptul de a ataca, de a talhari, de a-i mutila pe cei care li se opun.

Comunele nemtene Bahna, Moldoveni si Romani se afla la granita cu judetul Bacau. La cativa kilometri distanta, in aceeasi zona limitrofa, se afla si localitatea bacauana Buhusi. Iar respectiva localitate are un cartier, Orbic, populat in exclusivitate de tigani. Pentru acestia, infractiunea constituie un mod de viata cat se poate de obisnuit. Dintre cei 1.200 de locuitori ai cartierului Orbic, doar copiii, batranii care nu mai pot merge la ciordit si cateva dintre femei nu au cazier judiciar pentru comiterea de infractiuni, indeosebi furturi si talharii. Saracia tiganilor din Orbic e mare, dar la fel de mare este refuzul lor sistematic de a munci si de a castiga un ban prin munca. Li s-au oferit, in repetate randuri, diverse locuri de munca. S-a incercat aplicarea unor programe europene prin care li s-au oferit posibilitatea de a-si infiinta fabrici proprii de caramida sau asociatii agricole pe terenuri proprii, date de primarie. Rromii din Orbic au refuzat, fiindca li s-au parut prea greu de realizat obiectivele propuse. In schimb, li s-a parut si inca li se pare mai lesne sa fure de la cei din jur. Inclusiv de la gospodarii satelor din Neamt, aflate la doi pasi de ei.

Prapad mai rau ca-n vremea navalirilor tatarasti
Atacurile asupra localitatilor Bahna, Moldoveni si Romani sunt date de tiganii din Orbic in stil haiducesc. Rromii navalesc cu zecile, calari si inarmati cu topoare si rangi, deseori in plina zi, fara sfiala. Fura porumb si cartofi de pe camp. Taie copaci din padurile particulare ale oamenilor -numai in ultimele doua luni au fost furati copaci de pe 300 de hectare de teren impadurit apartinand locuitorilor din Bahna. Gospodariile marginase sunt atacate frecvent de rromii care fura tot ce intalnesc in cale, de la ceapa de pe straturile din gradini pana la bunurile din locuinte. Unul dintre localnici, Constantin Gherghel, a fost batut, legat cu sarma ghimpata si apoi jefuit de tiganii din Orbic, care i-au luat calul, caruta si bunuri in valoare de peste 10.000 de lei. Disperati, satenii celor trei comune nemtene afectate au decis sa-si ia propriile masuri de aparare. Ei au sapat transee si au ridicat baricade, atat in jurul padurilor si terenurilor cultivate, cat si in preajma gospodariilor de la marginea localitatilor.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.