Institutul National de Statistica informeaza ca populatia Romaniei a inregistrat o usoara crestere in luna septembrie, in urma inregistrarii unui numar mai mare de nasteri fata de cel al deceselor, sporul natural continuand sa fie pozitiv, desi mai m
Institutul National de Statistica informeaza ca populatia Romaniei a inregistrat o usoara crestere in luna septembrie, in urma inregistrarii unui numar mai mare de nasteri fata de cel al deceselor, sporul natural continuand sa fie pozitiv, desi mai mic decat in aceeasi luna a anului precedent.

In luna septembrie au fost inregistrati 17.611 de copii nascuti vii, cu 2.176 mai putini decat in luna precedenta, adica rata natalitatii a scazut la 9,9 de nascuti vii la o mie de locuitori, in comparatie cu 10,8 de nou-nascuti la o mie de locuitori inregistrati in august. Dar si rata mortalitatii a scazut de la 10,1 decedati la o mie de locuitori in luna august, la 9,9 la mie in luna septembrie, cand s-au inregistrat 17.483 decedati.

In luna septembrie rata mortalitatii infantile, adica decedati sub un an la o mie de nascuti-vii, a fost in usoara crestere fata de luna precedenta, inregistrandu-se 11,6 la mie fata de 10,7 la mie in luna august.

Potrivit INS, in luna septembrie s-a inregistrat un spor natural pozitiv (de 128 persoane), care indica un excedent al nascutilor-vii fata de cel al decedatilor, in scadere fata de luna august cand s-a inregistrat un spor natural pozitiv de 1,3 mii persoane. Insa acest spor pozitiv inregistrat in septembrie este de fapt in scadere fata de sporul natural pozitiv de 913 persoane din luna septembrie a anului trecut. Astfel rata sporului natural a fost 0,0 la mie in septembrie 2007, fata de 0,5 de persoane la o mie de locuitori in luna septembrie 2006.

In septembrie s-au casatorit mai putine cupluri fata de luna trecuta, la oficiile de stare civila inregistrandu-se 22.404 de casatorii, in scadere cu 2.190 casatorii fata de august, ceea ce inseamna 12,7 casatorii la o mie de locuitori, fata de 13,4 la mie in luna august. In comparatie cu anul trecut, numarul casatoriilor a crescut, inregistrandu-se cu 1.338 mai multe fata de luna septembrie 2006, adica rata nuptialitatii este de 12,7 de casatorii la o mie de locuitori  fata de 11,9 la mie.

Totodata in luna septembrie au divortat oficial mai putine cupluri. Prin hotarari judecatoresti definitive s-au pronuntat 2.265 de divorturi, cu 1.064 cazuri mai putine decat in august, iar rata divortialitatii a scazut de la 1,82 la mie la 1,28 la o mie de locuitori. De asemenea, s-au inregistrat cu 70 de cazuri de divort mai putine fata de anul trecut, adica rata divortialitatii a scazut de la 1,32 la 1,28 divorturi la o mie de locuitori.

In septembrie 2007 s-au nascut cu 1.933 de copii mai putini fata de aceeasi perioada a anului trecut, rezultand o scadere a ratei natalitatii de la 11 nou-nascuti la mie la 9,9 la mie.

Numarul deceselor in aceasta luna a fost cu 1.148 persoane mai mic, adica s-a inregistrat o rata a mortalitatii de 9,9 decese la o mie de locuitori, fata de 10,5 decese la o mie de locuitori din aceeasi perioada a anului trecut.

Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, rata mortalitatii infantile s-a mentinut constanta, la 11,6 decedati sub un an la o mie de nascuti-vii, desi numarul de cazuri s-a redus de la 226 la 205.
Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.