Traian Basescu va face publica scrisoarea catre presedintii Parlamentului in care ii atentiona ca senatorii si deputatii si-au votat, de fapt, privilegii si nu simple drepturi.

Seful statului a dezvaluit ieri, intr-o dezbatere la Grupul pentru Dialog Social, ca va „face public" continutul scrisorii pe care le-a trimis-o presedintilor Parlamentului atunci cind a refuzat sa promulge legea prin care parlamentarii isi acordau o serie de drepturi. „Le-am atras atentia domnilor Olteanu si Vacaroiu ca acelea erau privilegii si nu drepturi", a spus presedintele. Traian Basescu a folosit acest exemplu pentru „a demonstra ca actuala clasa politica si-a pierdut credibilitatea si trebuie schimbata". In opinia sa, calea principala de schimbare a clasei politice o reprezinta „introducerea sistemului de vot uninominal". Pe de alta parte, presedintele a spus ca votul uninominal va genera „majoritati parlamentare" stabile, „asa cum nu s-au mai intilnit de la alegerile din 1992". El a aratat ca prin trecerea la noul sistem nu se vor mai intilni guvernari „extrem de slabe" precum cele ale CDR si Aliantei D.A. A mai spus ca guvernarea PSD din 2000-2004 „a fost controlata de UDMR".

In premiera, Traian Basescu a spus ca sistemul de vot uninominal majoritar ar putea fi aplicat doar „doua, trei, patru cicluri electorale". Dupa consumarea acestor cicluri ar urma sa fie reanalizata eficienta sistemului. Presedintele a aratat ca e constient de pericolul invalidarii referendumului, dar ca „dupa exit poll-uri (la iesirea de la urne - n.r.)" si cu putin timp inainte de a pleca in vizita oficiala in Spania va sti daca promulga sau nu legea pentru care si-a asumat raspunderea Guvernul. El a dat de inteles ca ar mai putea trage de timp si sa trimita legea guvernului la Curtea Constitutionala chiar inainte de expirarea termenului de promulgare. Basescu nu a vrut sa spuna ce strategie va adopta in aceasta privinta afirmind ca „trebuie sa mai existe si surprize pentru partidele politice".