Amnesty International acuza politia spaniola de rele tratamente si tortura, pe fondul unei "totale impunitati" a autorilor acestor fapte, potrivit unui raport al organizatiei, realizat in urma unor anchete desfasurate pe o perioada de un an si public
Amnesty International acuza politia spaniola de rele tratamente si tortura, pe fondul unei "totale impunitati" a autorilor acestor fapte, potrivit unui raport al organizatiei, realizat in urma unor anchete desfasurate pe o perioada de un an si publicat miercuri, relateaza El Pais in editia online. TORTURA LA EA ACASA. Cazurile de tortura si rele tratamente comise de fortele de securitate "nu reprezinta episoade izolate sau exceptionale, comise de o mana de agenti", ci sunt o problema raspandita "pe intregul teritoriu national si la nivelul tuturor diviziilor fortelor de ordine, cum ar fi Politia, Garda Civila sau fortele de patrula din Tara Bascilor", intr-un climat de "impunitate deplina", subliniaza raportul Amnesty International, intitulat "Sare pe rana". Documentul a fost intocmit pe baza a numeroase interviuri realizate cu partile implicate in presupusele acte de tortura, cum ar fi reclamanti, sindicate politienesti, Ministerul spaniol de Interne, Ministerul Justitiei sau Parchetul. In document, Amnesty International cere Guvernului de la Madrid sa dispuna amplasarea "de urgenta" a unor camere de supraveghere in toate sectiile de politie, ca element disuasiv si de proba, in cazul denuntarii unor acte tortura. Potrivit El Pais, Sindicatul Unificat al Politiei (SUP) a anuntat ca sprijina aceasta propunere. "Nu avem nimic de ascuns. Aceste camere de filmat vor fi o garantie pentru noi, deoarece 90 la suta dintre denunturile pentru tortura sunt false, si nu este corect ca un politist sa fie supus oprobriului public, timp de un an sau doi, sa fie nevoit sa se prezinte in fata unui judecator, (...) pentru ca ulterior sa se descopere ca totul era o minciuna. Camerele ii pot deranja doar pe cei care maltrateaza si, din fericire, acestia sunt foarte putini", a declarat secretarul-general al SUP, Jose Manuel Sanchez Fornet. CONDAMNARI. Raportul Amnesty International se bazeaza pe mai mult de 15 denunturi de tortura, dintre care multe au "o componenta rasista" si constituie cazuri pe rol, potrivit directorului biroului din Spania al organizatiei, Esteban Beltran. Studiul mentioneaza si cazul romanului Lucian Paduraru, care a fost confundat de politisti cu un infractor, pe o strada din Barcelona, fiind ulterior maltratat de agentii de ordine. El a primit "lovituri pe tot corpul, politistii lovindu-l cu capul de asfalt si strangandu-l de gat pentru a-l impiedica sa strige dupa ajutor", potrivit Parchetului, care instrumenteaza acest caz. Procuratura cere pedepse cuprinse intre trei si zece ani de inchisoare pentru politistii acuzati de tortura, in acest dosar. Potrivit lui Paduraru, politistii l-ar fi amenintat ca daca judecatorul va dispune eliberarea lui, ei il vor omori.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.