La concurenta cu prea absenta Elodia, prea prezentul Traian Basescu domina micile ecrane sub pretextul campaniei pentru Referendum. Intrebat ce va face daca Referendumul va fi invalidat, domnia sa a evitat un raspuns precis. Lucru explicabil. Cand a
La concurenta cu prea absenta Elodia, prea prezentul Traian Basescu domina micile ecrane sub pretextul campaniei pentru Referendum. Intrebat ce va face daca Referendumul va fi invalidat, domnia sa a evitat un raspuns precis. Lucru explicabil. Cand a convocat Referendumul, Traian Basescu a stiut ca electoratul nu se va prezenta la vot in proportia ceruta de lege pentru validare. Cu toate acestea, chiar si dupa asumarea raspunderii de catre guvern, domnul presedinte n-a renuntat la aceasta intreprindere pe cat de inutila pe atat de costisitoare. Asa cum se vede nu numai din interventiile sale publice, dar si din figuratia electorala a PD si PLD, Traian Basescu a convocat Referendumul pentru a se putea implica in campania PD si PLD pentru europarlamentare. Asumarea ipostazei de chibit electoral al unui partid a fost criticata, de regula, doar prin raportarea la Constitutie. Romanilor li s-a atras atentia ca, prin asta, Traian Basescu incalca Legea fundamentala. La o asemenea mustrare, romanii n-au fost deloc sensibili. Nici n-aveau cum. Deoarece:


1) Popor cu o educatie europeana la nivel de genunchiul broastei, romanii n-au pic de respect fata de Constitutie, pe care o vad ca pe ceva abstract si, mai ales, strain de viata lor de fiecare zi. Daca asa-zisa elita ar fi facut caz de respectarea Constitutiei, probabil ca romanii ar fi fost cat de cat atenti la acuzatia de incalcare a Constitutiei. Asa-zisa elita, chelareasa a lui Traian Basescu, nu numai ca n-a reactionat la incalcarea Constitutiei, dar, mai mult, l-a cantat pe Traian Basescu pentru violarea Legii fundamentale.


2) Romanii nu sesizeaza importanta prevederii constitutionale prin care presedintele e obligat la echidistanta. Alte popoare nu au nevoie de o justificare a procedurilor. Le respecta automat, fara sa se intrebe de ce, deoarece stiu din traditie ca procedurile raspund unor necesitati ale convietuirii. Popor latin, dar si balcanic, romanii n-au in sange respectul fata de proceduri. In consecinta, pentru a le respecta trebuie sa le explici importanta lor pentru viata de fiecare zi. Prin implicare fatisa ca un chibit electoral al unui partid, presedintele a incalcat grav articolul 84 din Constitutie: (1) In timpul mandatului, Presedintele Romaniei nu poate fi membru al unui partid si nu poate indeplini nici o alta functie publica sau privata. Desigur, Traian Basescu nu e membru PD sau PLD. Articolul 84 nu se refera insa la o formalitate, ci la o activitate. Desi, pe hartie, nu e membru PD sau PLD, Traian Basescu se comporta mai ceva decat un membru al acestor formatiuni.


De ce s-a introdus aceasta prevedere, respectata de ceilalti doi presedinti? Dintr-o necesitate dictata de realitati. Sunt momente in destinul unei tari cand e nevoie de o institutie echidistanta, situata deasupra intereselor de partid. Aceasta institutie a fost desemnata de Constitutie a fi Presedintia Romaniei. Ales prin vot direct si universal, presedintele tarii e presedintele tuturor romanilor, nu numai a romanilor care l-au votat, si cu atat mai mult, al romanilor care voteaza un partid. Situarea sa din punct de vedere practic deasupra partidelor ii da posibilitatea:

1) Sa vada si sa judece realitatile dincolo de interesele de partid, care nu pot corespunde la un moment dat cu interesele unui partid. S-ar putea, de exemplu, ca, din interese de partid, o formatiune sa pledeze pentru o anumita orientare a politicii externe, in conflict cu intersele nationale. Presedintele trebuie sa treaca peste aceste interese si sa se bata pentru interesul national.

2) Lupta dintre partide poate afecta anumite interese nationale. Situat deasupra lor, presedintele intervine ca factor de echilibru, incercand sa imblanzeasca batalia dintre partide.

3) In anumite momente, interesul national cere ca pozitiile partidelor sa convearga. Cum e, de exemplu, in aceste zile situatia din Italia. Prinse in lupta politica, partidele nu se pot intalni pentru a ajunge la o intelegere. Institutia care poate reuni partidele in jurul unei mese rotunde e presedintia.


Calcand Constitutia, contestand-o de sus in jos, Traian Basescu si-a asumat postura de chibit al Partidului Democrat si al Partidului Liberal Democrat. Consecintele sunt catastrofale deja pentru interesul national:

1) Presedintele n-a reusit pana acum sa-si asume si sa duca pana la capat nici un proiect istoric, situat deasupra partidelor.

2) Cand a incercat sa propuna partidelor un proiect (ca, de exemplu, cel privind educatia), presedintele a fost privit cu suspiciune de toate partidele. Acestea au vazut in el interesele PD si PLD.

Putem spune asadar ca Traian Basescu nu mai e de mult presedintele Romaniei. E presedintele PD-PLD.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.