Ce bem, ce mancam - Valoarea energetica este exagerat de mare
Grasimile saturate combinate cu aditivii alimentari periculosi fac din acest produs unul contraindicat majoritatii consumatorilor. Pateul de porc de la Campofrio are in compozitie majoritatea aditivilor alimentari periculosi. Ingredientele sale sunt: "ficat porc (19%), slanina, supa, carne porc, proteina vegetala din soia, amidon de grau, sare, proteina lapte, zahar, condimente, arome, stabilizatori (polifosfati - E 452), proteina animala de porc, gelifiant (caragenan - E 407), potentiator de aroma (glutamat monosodic - E 621), antioxidant (ascorbat de sodiu -   E 301), conservant (nitrit de sodiu - E 250)". Informatiile nutritionale pentru 100 g specifica urmatoarele valori: proteine 9 g, glucide 2,5 g, lipide 25 g, valoarea energetica (kcal) 271 sau (kj) 1120, 5.   Analiza. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi descrie alimentul analizat: "Este un produs tipic din categoria pateului de ficat industrial, cu un profil nutritional nesanatos, din cauza continutului ridicat de grasimi animale saturate, substante de extractie din supa bogata in purine ". Aditivii alimentari folositi sunt periculosi pentru consumatori in functie de sensibilitatea individuala. E 407, E 621, E 250 sunt cei care pun cele mai multe probleme. Produsul analizat contine si o sursa suplimentara de fosfor, care contribuie la dezechilibrarea balantei calciu-fosfor. De asemenea, are in compozitie si proteina vegetala de soia cu potential alergen pentru unii consumatori. Are o densitate energetica medie spre mare.    Concluzii. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, suferinzilor de sindrom metabolic, in special hipertensivilor, suferinzilor de maladii cardiovasculare, suferinzilor de dislipidemie, hipertrigliceridemie, suferinzilor de boli hepatice, renale, celor cu afectiuni ale tractusului digestiv si anexelor sale (pancreas, bila), bolnavilor de cancere, celor cu boli neurodegenerative, dermatologice, alergicilor, batranilor, celor cu densitate osoasa scazuta (osteoporoza), suferinzilor de hipeuricemie (guta). Diabeticii vor tine cont de zaharurile aduse de amidonul continut in produs, avertizeaza specialistul nostru. cristina.calin@jurnalul.ro