Comisia Europeana (CE) va decide, pe 20 decembrie, daca activeaza clauza de salvgardare in cazul Romaniei, dupa ce a prelungit, ieri, cu o luna, termenul acordat pentru implementarea sistemului de plati din agricultura, se arata intr-un comunicat al
Comisia Europeana (CE) va decide, pe 20 decembrie, daca activeaza clauza de salvgardare in cazul Romaniei, dupa ce a prelungit, ieri, cu o luna, termenul acordat pentru implementarea sistemului de plati din agricultura, se arata intr-un comunicat al Executivului. Romania trebuie sa demonstreze, pana la 16 decembrie, ca a rezolvat restantele din sistemul de plati pentru agricultura.
CE a salutat progresele inregistrate de Romania in ceea ce priveste ajustarea sistemului de control al cheltuielilor din sectorul agricol, dar a solicitat autoritatilor de la Bucuresti sa aduca imbunatatiri suplimentare sistemului informatic, pentru a evita reducerea cu 25% a subventiilor europene, precizeaza Mediafax.
In urma unui audit recent efectuat de expertii europeni, autoritatile de la Bucuresti nu au reusit sa revizuiasca complet sistemul electronic, dar s-au observat unele imbunatatiri. CE noteaza ca Romania a pus la punct modulul software pentru inregistrarea rezultatelor controalelor spontane, concluzie apartinand auditorului independent. Pe de alta parte, auditorul a identificat deficiente majore la modulul software destinat verificarii corectitudinii platilor pentru agricultori.
Termen inca o luna
Prin urmare, autoritatile europene au decis sa continue procedura de aplicare a clauzei de salvgardare, care ar putea fi activata in urma unei decizii a CE, programata pe 20 decembrie.
Autoritatile romane au la dispozitie o luna, pana la 15 decembrie, pentru a acredita Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA). In cazul in care Romania demonstreaza, pana la data de 16 decembrie, printr-un raport al corpului independent de experti, ca principalele probleme indentificate in agricultura au fost remediate, procedura de activare a clauzei de salvgardare va fi intrerupta.
Primele masuri insuficiente
Pe 10 octombrie, Executivul european a anuntat ca Romania trebuie sa elimine deficientele sistemului de plati din agricultura, pana la 9 noiembrie, riscand, in caz contrar, sa se confrunte cu activarea clauzei de salvgardare si, in consecinta, cu reducerea subventiilor cu 25%, adica aproximativ 110 milioane de euro, pe 2007. Ministerul Agriculturii a transmis, pe 8 noiembrie, Comisiei Europene scrisoarea privind progresele inregistrate.
Executivul a concluzionat ca mai sunt necesare masuri semnificative de imbunatatire a sistemului informatic. Scrisoarea face referire la remedierea problemelor din activitatea APIA si asigura CE ca Romania nu va acorda platile din fonduri UE pana cand nu va fi finalizat controlul in teren al datelor declarate de agricultori in cereri.
Ministrul Agriculturii, optimist
Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, afirma ca Romania va rezolva problemele privind sistemul de plati in agricultura pana la termenul limita si considera decizia de ieri "un element de incredere". "Decizia Comisiei Europene (de prelungire a termenului acordat Romaniei pentru remedierea deficientelor - n.r.) este un element clar de incredere si sigur ca avantajeaza Romania", a declarat Dacian Ciolos. El a adaugat ca este increzator ca Romania va indeplini conditiile necesare, astfel incat clauza de salvgardare sa nu fie aplicata. "Ei (Comisia Europeana - n.r.) ne-au spus da, am primit raportul, sunt elemente clare de progres, elemente incurajante. In conditiile in care decizia trebuie luata pana la sfarsitul lunii decembrie, pana pe 21 decembrie, iar noi, pe 15 decembrie, primim un raport final de la auditorul independent al Agentiei, au cerut sa mai trimitem si atunci un raport, pentru ca sa existe asigurari in plus", a declarat Ciolos.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.