O greva a angajatilor din sectorul de stat a paralizat circulatia si a dat peste cap transporturile publice din Franta.Metroul din Paris a functionat la doar
20% din capacitate, iar statiile subterane
s-au aglomerat pina la refuz Strazile din Paris au fost cuprinse de haos, miercuri, din cauza unei greve de proportii a sindicatelor din sectorul de stat. Angajatii din transportul public si-au incetat activitatea pe o perioada nedeterminata, in semn de protest fata de planurile presedintelui Nicolas Sarkozy de a restructura sistemul de pensii. Metroul din Paris nu mai functioneaza aproape deloc, nici un autobuz nu mai circula pe strazile orasului, iar cursele trenurilor rapide au fost substantial reduse. Aceste masuri au transformat capitala franceza intr-o adevarata jungla. Nu mai putin de 300 km de ambuteiaje s-au inregistrat pe strazile metropolei, in primele ore ale diminetii de miercuri. Cifra este dubla fata de media unei zile obisnuite. Avertizati din timp cu privire la aceasta greva, multi francezi au luat masuri pentru a-si usura situatia. Ei au inchiriat camere la hoteluri, in apropierea cladirilor in care lucreaza, ca sa poata ajunge la timp la serviciu. De asemenea, bulevardele din Paris au fost invadate de scutere, biciclete, skateboarduri si oameni pe role, care incercau sa ajunga la birouri fara a ramine blocati in trafic. In plus, companiile de taximetrie au declarat ca nu mai fac fata comenzilor. Situatii asemanatoare se inregistreaza si in alte orase ale tarii.

Ministrul francez al Muncii, Xavier Bertrand, i-a avertizat pe cetateni ca haosul din transporturi ar putea sa mai dureze. „Astazi (miercuri - n.r.) va fi o zi de cosmar pentru navetisti si pentru cei care trebuie sa se deplaseze. Si poate ca aceasta situatie se va prelungi multe zile de acum incolo", a spus el. „Milioane de francezi vor fi privati de un drept fundamental - acela de a circula liber si poate chiar de dreptul de a munci", a afirmat, la rindul sau, premierul François Fillon.

Dupa transportatorii publici si angajatii din alte sectoare de stat au intrat in greva. Astfel, lucratorii din domeniul distributiei de gaze si de electricitate si-au incetat activitatea miercuri dimineata, la prima ora. Autoritatile franceze nu exclud posibilitatea unor pene masive de curent sau a unor intreruperi in alimentarea cu gaze. De asemenea, angajatii din invatamint si cei din administratia publica au anuntat ca vor intra in greva din 20 noiembrie. Protestele sint organizate de mai multe sindicate din sectorul de stat, nemultumite de planurile lui Sarkozy de a creste virsta minima de pensionare si de a interzice unor angajati sa se pensioneze mai inainte de termen.

Liderul de la Élysée a anuntat ca isi va promova in continuare reformele, in pofida grevei si a haosului din transporturi. „Voi duce aceste modificari la bun sfirsit. Nimic nu ma va face sa ma razgindesc", a afirmat el. Totusi, ziarele internationale cred ca actuala criza e un test important pentru seful statului francez care si-ar putea indulci discursul, in zilele urmatoare, pentru a evita repetarea scenariului din 1995. Atunci, o tentativa de reforma a sistemului de pensii a dus la aparitia unor proteste masive de strada.