Suveranul Pontif i-a acordat liderului PRM aceeasi decoratie pe care i-a dat-o recent si premierului Tariceanu.Papa Benedict al XVI-lea a vorbit cu Vadim si cu
ambasadorul Lazurca in italiana, engleza si franceza 5 minute - atit a durat ieri intrevederea dintre Papa Benedict al XVI-lea si liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, desfasurata la finalul audientei generale acordate de Suveranul Pontif in Piata San Pietro din Vatican unei multimi de 5.000-6.000 de pelerini veniti din toata lumea. Cu acest prilej, Vadim Tudor a primit din partea Papei „Medalia de Bronz" a Vaticanului, decoratie ce se acorda celor mai mari personalitati aflate in vizita la Sfintul Scaun. Prezenta vicepresedintelui Senatului la Vatican are loc in contextul in care liberalul Relu Fenechiu a cerut in Parlament formarea unei comisii speciale care sa se deplaseze la Roma pentru a vorbi cu autoritatile italiene despre situatia romanilor aflati in Italia. Vadim a fost insa singurul senator care a mai dorit sa plece, restul parlamentarilor refuzind cu diverse motive sa se mai urce in avionul pentru Roma. Intilnirea dintre Suveranul Pontif si liderul PRM, intermediata de Ambasada Romaniei la Vatican, a durat extrem de mult, avind in vedere ca presedintele american George W. Bush a avut recent la dispozitie doar 10 minute, iar premierul Tariceanu - decorat si el cu aceeasi medalie - a beneficiat de un sfert de ora, saptamina trecuta, in cadrul unei audiente particulare.

Practic, la finalul mesajului sau catre pelerini, Benedict al XVI-lea a coborit de pe podium si s-a indreptat spre delegatia romana, aflata in primul rind. Liderul PRM i-a inminat Suveranului Pontif mesajul sefului Senatului, Nicolae Vacaroiu, si i-a multumit pentru sprijinul pe care il acorda locasurilor de cult ortodoxe din Europa. A fost momentul in care Papa l-a intrerupt, spunindu-i lui Vadim ca „Romania este o tara foarte importanta pentru Vatican si pentru miscarea ecumenica din lumea intreaga".

Liderul PRM a profitat de prilej pentru a-l invita in Romania pe Benedict al XVI-lea, care, potrivit ambasadorului roman la Vatican, Marius Lazurca, ar fi declarat ca „va vizita cu placere" tara noastra. Vadim Tudor i-a oferit Suveranului Pontif o icoana si volumul sau de „Maxime", tradus in limbile italiana si spaniola.

Medalia oferita ieri de Suveranul Pontif ar putea lua locul, in panoplia liderului PRM, decoratiei „Steaua Romaniei", retrasa de presedintele Basescu in vara acestui an si pentru care Vadim se judeca cu Administratia Prezidentiala. Gestul lui Basescu a venit in urma propunerii facute de Consiliul de Onoare al Medaliei, dupa ce presedintele PRM a refuzat sa ceara scuze pentru circul facut la sedinta Parlamentului de condamnare a regimului comunist de la finele anului trecut. Decorarea lui Vadim de catre Iliescu l-a facut si pe laureatul Premiului Nobel Elie Wiesel sa inapoieze ordinul primit din partea Romaniei. Totodata, raportul Comisiei prezidate de Wiesel il mentiona pe liderul PRM drept negationist al Holocaustului.

Mircea Dinescu: „Daca era decorat de Goebbels, mai intelegeam" Doua dintre personalitatile care i-au cerut presedintelui Basescu retragerea decoratiei lui Vadim Tudor s-au declarat ieri uluite de gestul Papei. „Eu am crezut ca Vaticanul are servicii secrete mai bune, ca se stie despre Vadim Tudor ca este un mic Hitler nationalist. Nu ma mai mira nimic. Daca era decorat de Goebbels, mai intelegeam, dar asa sa-l decoreze un mic soldat al Wehrmachtului mi se pare jenant!", ne-a declarat Mircea Dinescu, care face referire la trecutul „nazist" al Papei. La rindul sau, analistul politic Stelian Tanase sustine ca si „Papii fac prostii!".

Elie Wiesel a renuntat la Ordinul Steaua Romaniei din cauza lui Vadim: www.cotidianul.ro/select