Tribunalul Bucuresti a emis mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile pe numele a noua suspecti, acuzati de savarsirea infractiunilor de constituire de grup infractional organizat, fals informatic, utilizare frauduloasa de instrumente de plata
Tribunalul Bucuresti a emis mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile pe numele a noua suspecti, acuzati de savarsirea infractiunilor de constituire de grup infractional organizat, fals informatic, utilizare frauduloasa de instrumente de plata electronica, producere si detinere de echipamente necesare falsificarii de instrumente de plata electronica.
In urma informatiilor primite de la o banca din Romania, dar si cu ajutorul Departamentul de Justitie al SUA, al FBI-ului, precum si al ofiterilor si procurorilor de la Crima Organizata din structurile centrale si Constanta, suspectii au fost identificati si retinuti.
Marti s-au efectuat 21 de descinderi in apartamentele in care locuiau acestia, de unde au fost ridicate sisteme informatice utilizate in comiterea faptelor, echipamente electronice, dispozitive confectionate artizanal, imitand "guri" ori "fete" de bancomat, dispozitive de citire si scriere a cardurilor, carduri blanc.
Cu ajutorul datelor furnizate de banca, cel mai probabil BRD (care a fost tinta a nu mai putin de cinci atacuri de phishing in luna aprilie), dar si al altor companii vizate, anchetatorii au identificat si alte institutii financiare din strainatate impotriva carora s-au indreptat atacurile de "phishing" sau "vishing". Prejudiciul estimat pana la acest moment, produs in urma transferurilor efectuate pe parcursul a doua luni de zile, se situeaza in jurul valorii de 130.000 dolari.
Diferit de "phishing", care presupune folosirea Internetului, "vishing"-ul este efectuat prin intermediul telefoniei mobile. Frauda consta in faptul ca un sistem automat formeaza la intamplare un numar si comunica victimei ca i-a fost folosit in mod ilegal cardul de credit. Apoi, sunt rugati sa formeze un numar fals de telefon pentru confirmarea detaliilor contului si a numarului cardului de credit. Avand aceste informatii, infractorii golesc apoi contul victimei prin cumpararea de produse si servicii pe card.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.