Ciclistul dinamovist Gabriel Juganaru a accidentat mortal un un pieton in etapa a doua a Turului ciclist al Romaniei, datorita faptului ca Politia locala nu si-a facut datoria de a inchide complet traseul.In etapa a doua, rutierii aveau de parcurs 14
Ciclistul dinamovist Gabriel Juganaru a accidentat mortal un un pieton in etapa a doua a Turului ciclist al Romaniei, datorita faptului ca Politia locala nu si-a facut datoria de a inchide complet traseul.In etapa a doua, rutierii aveau de parcurs 146 de kilometri pe traseul Targu Jiu- Petrosani- Deva, pe o caldura infioratoare, atunci cand in apropape toata tara se instalase deja celebrul cod portocaliu si urma cel rosu. In afara caldurii sufocante si a lungimii etapei, si traseul a fost unul destul de greu, ciclistii blestemandu-si momentul in care s-au apucat de meserie. Pe un drum cu multe sicane, echipajul de Politie ce se afla in frunte caravanei a indrumat de doua ori gresit grupul de ciclisti din fata, precum si masinile din caravana, spre nemultumirea tuturor.


INCONSTIENTUL. In plus, pe una din portiunile dificile, cu urcare accentuata a drumului, era sa se intimple o mare tragedie. Un macaragiu, aflat in cabina utilajului ce era amplasat pe marginea drumului pentru a repara soseaua, dornic sa vada mai bine caravana multicolora, a coborat din cabina pentru a-i aplauda pe ciclisti. In timp ce batea din palme si ii incuraja pe cei aflati in fata, uriasul utilaj a pornit in josul pantei, spre grosul plutonului, care se chinuia sa urce. In acelasi timp, bratul mastodontului a inceput sa balanseze ingrozitor desupra soselei pe care treceau masinile din carvana si rutierii. Ingrozit soferul, s-a aruncat rapid in macaraua care nu avea frana de mana trasa, a oprit alunecarea la vale, dupa care, constient de dezastrul pe care era sa il produca, si-a ingropat fata in palme si nu a mai privit, minute bune, ciclistii.


HAOS. Acestia si-au facut cruce ca au scapat si au plecat mai departe, spre Deva, capatul calvarului lor din acea zi. Din pacate pentru carvana, aceasta destinatie avea sa fie si cea mai neplacuta. Haosul domnea pe strazile de la intrarea in oras, acolo unde nu era nici un picior de politist pentru a dirija cat de cat circulatia, dar, mai ales, pentru a opri traficul infernal. La intrarea spre centru, drumul cu prioritate pe care soseau rutierii, cotea la stanga pe culoarea rosie a semaforului. Sportivii nu puteau sa astepete la semafor schimbarea culorii, caci se aflau la circa 150 de metri de linia de sosire, dupa circa 150 de kilometri parcursi. Iar cei care veneau pe verde nu intelegeau de nici un fel de ce, aflati pe culoare verde, nu puteau sa cicule corect si erau opriti de diversi insi iesiti pe jumatate din masini, care le faceau semne disperatze sa stea pe loc. Un ARO cu remorca, aflat in plina viteza, a reusit cu mare greutate sa opreasca si sa intre in plin in caravana. Claxoane din masini, tipete si injuraturi strecurate printre dinti sau rostite in gura mare ii gratulau pe ciclisti. Un haos total.


ACCIDENTUL. Ei bine, dupa acest viraj, nederanjat de nimeni, un conducator auto a tras pe dreapta, si-a incuit tacticos masina si a vrut sa traverseze soseaua pentru a vedea ciclisti. Din pacate pentru el, nu a mai apucat sa ii vada, caci a fost izbit din plin de dinamovistul Gabriel Juganaru, aflat intr-un grup de 6 alergatori, care se bateau pentru cistigarea sprintului final de etapa. A cazut jos, pe asfalt, ciclistul langa el, moment in care, din cauza izbiturii, a intrat in convulsii. Speriat, dar si socat, Juganaru a reusit sa se ridice, sa se urce pe bicicleta si sa alerge spre sosire strigand sa vina slavarea. Scena ne-a ingrozit, omul era ca o leguma, a fost urcat in salvare si dus de urgenta la spital.


MOS TEACA. Intre timp, la linia de sosire, Gabriel Juganaru, era anchetat de oamenii legii, politistii din Deva. Ei, dar mai ales cel care parea sef, s-au comportat de tot rasul. Musai il vroiau pe ciclist la Medico-legal pentru recoltarea probelor de sange si a dovedi ca nu se afla sub influenta bauturilor alcoolice. De tot rasul, mai spunea acest pseudo reprezentant al legii, care habar nu avea de ce se intampla la o manifestatie sportiva, ca vinovat de accident este sportivul, deoarece fapta s-a petrecut inaintea unei treceri de pietoni, unde ciclistul trebuia sa acorde prioritate pietnonilor! Cert este insa ca dupa parlamentari interminabile, plin de transpiratie, nerecuperat dupa efort, Juganaru a fost urcat in masina politiei si dus la spitalul din localtate. A stat acolo de la ora 17 pana la ora 24. Avand un puls extrem de ridicat dupa efort, el a refuzat sa ii fie recoltate probele de sange, deoarece exista pericolul de emoragie masiva, avand pulsul de 170 de batai pe minut. Dupa recoltarea probebelor si declaratiile date la politie, tarziu dupa miezul noptii a ajuns si el la hotel.


PROCES. De atunci a trecut ceva vreme, dosarul se afla pe rol la Deva, iar ciclistul, fara sa aiba vreo vina, a fost chemat de 3 ori la tribunalul din localitate in urma sesizarii facute de copii celui decedat. Incompetenta politistilor care nu si-au facut datoria de a asigura traseul a dus la aceasta tragedie. Ei se spala pe mani spunand ca nu au stiu de organizarea acestei etape de tur ciclist, scurt circuitul petrecandu-se la nivelul local, unde stanga nu stie ce face dreapta. De altfel, unul dintre dosare se refera chiar la vina pe care o au organizatorii in acest groaznic accident. Dupa ce in noaptea de dupa accident pietonul a fost in coma profunda, deveanul si-a revenit a doua zi dimineata, a apucat sa vorbeasca cu medicii, spunand ca nu isi aminteste nimic de accident, dar la cateva ore a murit.


NORMALITATE. In aceste zile, interesindu-se de soarta dosarului, presedintele sectiei de ciclism de la clubul Dinamo, Ion Carstea, a luat legatura cu Tribunalul din Deva. A fost instiintat de procurorul ce instrumenteaza cazul ca lucrurile evolueaza spre normalitate, adica familia victimei si-a retras plingerea de la Parchet si de la Judecatoria locala. In aceste conditii este normal ca sportivul sa primeasca neinceperea urmariri penale pentru ucidere din culpa si sa isi vada de sport. Un lucru absolut firesc, spunem noi, deoarece, in acest caz, ciclistul chiar nu avea nici un fel de vina.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.