Organizatia Natiunilor Unite intentioneaza sa ceara guvernelor si companiilor private sa investeasca miliarde de euro anual pentru reducerea fenomenului de incalzire globala si a efectelor sale. Potrivit unor surse, Statele Unite intentioneaza sa cea
Organizatia Natiunilor Unite intentioneaza sa ceara guvernelor si companiilor private sa investeasca miliarde de euro anual pentru reducerea fenomenului de incalzire globala si a efectelor sale. Potrivit unor surse, Statele Unite intentioneaza sa ceara respingerea documentului.


Proiectul va fi discutat in acest sfarsit de saptamana la intalnirea Grupului Interguvernamental al ONU pentru Schimbarile Climatice, care va avea loc la Valencia. Recomandarile grupului de experti in schimbarile climatice vor constitui punctul de plecare pentru negocierile care vor avea loc la Bali, Indonezia, luna viitoare. Cu acea ocazie, organismul ONU va propune crearea unui "urmas" al protocolului de la Kyoto, un acord international care sa oblige mai multe state sa isi reduca in mod consistent emisiile de dioxid de carbon. Potrivit documentelor preliminare, obtinute de agentia Bloomberg, Statele Unite vor primi indicatii sa urgenteze si sa intensifice actiunile impotriva schimbarilor climatice. Din cauza faptului ca sunt lidere in emisii de dioxid de carbon, Statele Unite sunt vazute de alte guverne ca factorul cel mai important pentru crearea unui nou sistem impotriva incalzirii globale, dupa ce Protocolul de la Kyoto va expira in 2012.


VALENCIA SI BALI. Delegatiile vor petrece cinci zile la Valencia pentru a analiza draftul documentului care va fi prezentat la Bali. Raportul final va contine informatii din documente elaborate in cursul acestui an de Grupul Interguvernamental al ONU pentru Schimbarile Climatice, materiale care se refera la ultimile evolutii in chestiunea schimbarilor climatice, la previziuni pentru viitoare efecte care vor fi resimtite si la tehnologiile care ar putea duce la scaderea temperaturilor. Conferinta din Bali, gazduita de Conventia ONU pentru Schimbarile Climatice, va aduce la aceeasi masa oficiali guvernamentali din toata lumea care vor discuta solutiile pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, de vina pentru incalzirea globala. Potrivit organizatorilor, sesiunile de discutii trebuie sa indice si o directie clara privitoare la strategia globala de reducere a emisiilor, dupa incheierea protocolului de la Kyoto.


In RomaniaLa Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile exista un departament pentru schimbarilor climatice. Are 12 posturi, dar in momentul de fata acolo lucreaza doar sase persoane. Desi functioneaza de la inceputul mandatului actualului guvern, activitatea departamentului nu este inca vizibila, dupa cum recunoaste chiar cea care il coordoneaza, Dumitra Mereuta. Romania trebuie sa reduca volumul de gaze cu efect de emis in atmosfera cu 8% fata de anul 1989. "Noi ne-am cam facut treaba, pentru ca mare parte din fabricile si uzinele din Romania s-au inchis, asa ca obiectivul s-a indeplinit de la sine. Nu se stie insa in momentul de fata cat va costa acest proces", mai spune Dumitra Mereuta.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.