Scandalul in jurul romanilor aflati in Italia i-a determinat pe politicienii romani aflati in campania pentru PE sa abordeze si teme europene.

Cazul Mailat - cetateanul roman acuzat de uciderea unei italience - a impulsionat dezbaterea pe teme europene in rindurile eurocandidatilor si in mass-media, sustine raportul „Temele europene si alegerile europarlamentare" al Agentiei de Monitorizare a Presei (AMP). „Aparitia si evolutia cazului Mailat a creat politicienilor si presei oportunitatea de a discuta despre unele teme europene in termeni de probleme ce necesita solutii. Aproximativ o treime din totalul problemelor europene abordate in presa au facut referire la migratie", se arata in studiu. Asta in conditiile in care, potrivit documentului, totusi tema europeana cel mai frecvent intilnita a fost organizarea campaniei pentru alegerile europarlamentare, mai ales in contextul desfasurarii acesteia in aceeasi zi cu referendumul pentru uninominal.

Raportul preliminar al AMP a fost realizat in perioada 26 octombrie - 8 noiembrie, pe baza monitorizarii a 235 de articole pe teme europene din patru cotidiene centrale.