Parlamentarii europeni au salutat ieri desfiintarea oficiala a grupului ultranationalistilor ITS. Anuntul l-a facut pe extremistul francez Jean-Marie Le Pen sa faca, in plina sedinta, un gest obscen catre fostii colegi din PRM.

Anuntul oficial al desfiintarii grupului politic al utranationalistilor Identitate-Traditie-Suveranitate a fost facut in sedinta de ieri a Parlamentului European. Motivul desfiintarii: retragerea celor cinci europarlamentari ai PRM. „Parlamentul European constata ca grupul ITS nu mai indeplineste conditiile. In consecinta, e dizolvat cu efect imediat", a anuntat presedintele sedintei, britanicul Edward McMillan-Scott.

Aplauzele intregii sali la auzul anuntului l-au enervat peste masura pe liderul neoficial al grupului, extremistul francez Jean-Marie Le Pen (foto). Suparat pe peremistii care i-au desfiintat grupul, acesta le-a adresat un gest obscen. „Imediat dupa ce presedintele a anuntat desfiintarea grupului, toata sala a aplaudat. Le Pen s-a intors catre mine si a facut gestul acela cu mina stinga peste incheietura miinii drepte. Un gest obscen, smecheresc, demn mai degraba de mahalalele Parisului decit de aula Parlamentului European", ne-a povestit europarlamentarul PRM Eugen Mihaescu.

Potrivit lui Mihaescu, gestul lui Le Pen a fost taxat imediat de la tribuna Parlamentului de urmatorul vorbitor, eurodeputatul austriac Hans Peter Martin. „Este inacceptabil. Este intolerabil sa faca un gest de o asemenea vehementa", ar fi protestat Martin. In ciuda gestului colegului francez, europarlamentarii nu si-au ascuns bucuria pentru faptul ca grupul extremistilor a fost desfiintat. „Vestea buna este ca internationala ultranationalistilor nu mai poate utiliza banii contribuabililor europeni pentru promovarea xenofobiei si a neofascismului", a rabufnit liderul grupului socialist din PE, germanul Martin Schulz.