Pretul painii va continua sa creasca, producatorii care nu au majorat preturile urmand sa aplice scumpiri la acest produs de baza. Presedintele patronatului din domeniul moraritului si panificatiei Rompan, Aurel Popescu, a spus ieri ca, pana la sfars
Pretul painii va continua sa creasca, producatorii care nu au majorat preturile urmand sa aplice scumpiri la acest produs de baza. Presedintele patronatului din domeniul moraritului si panificatiei Rompan, Aurel Popescu, a spus ieri ca, pana la sfarsitul anului, producatorii care nu au scumpit painea pana in prezent vor creste pretul pana la finele anului. Contactat telefonic de Curierul National, Aurel Popescu a precizat ca aceasta scumpire va fi de circa 10%.
"Pe de alta parte, in intervalul 1 decembrie - 20 ianuarie nu estimam ca vor avea loc scumpiri in randul producatorilor care au aplicat deja aceste majorari de preturi", a mai spus Popescu. "Pornim cu stangul in 2008, cu un grau foarte scump, care ne va obliga sa avem preturi la paine la cote foarte inalte, ceea ce va determina o scadere a vanzarilor",a spus Popescu ieri la conferinta de prezentare a Targului International de Panificatie Europain.
Producatorii au anuntat inca de la finele acestei veri scumpiri la paine si produse de panificatie, din cauza costurilor ridicate cu materia prima si cu utilitatile.
Graul s-a scumpit in acest an pe piata locala, din cauza unei recolte slabe, afectate de seceta, iar majorari ale pretului la grau au fost inregistrate si pe piata europeana si mondiala. George Frincu, Director General Vel Pitar, nu a exclus posibilitatea ca graul sa se scumpeasca din nou pana la sfarsitul anului." Scumpirile la paine depind de cele la grau, a spus Frincu, contactat telefonic de Curierul National. Fiecare agent economic trebuie sa se adapteze la piata". Compania Dobrogea Grup a anuntat de asemenea o crestere de 12% a pretului la paine. Asa cum a declarat pentru Curierul National, Otilia Stanciu, director marketing Dobrogea Grup, aceasta crestere are loc pe fondul scumpirilor la utilitati si la materia prima. Recolta din acest an este de circa trei milioane de tone de grau, comparativ cu 5,2 milioane de tone in 2006.Unii producatori nu sunt informati despre demersurile patronatuluiPresedintele patronatului din domeniul moraritului si panificatiei Rompan a mai spus ca reprezentantii producatorilor poarta negocieri cu Ministerul Economiei si Finantelor pentru introducerea unei taxe forfetare, care sa inlocuiasca impozitul de profit in cazul producatorilor din panificatie. Aurel Popescu a explicat pentru Curierul National ca a solicitat reducerea TVA de la 19%, la 5%. "Deoarece Ministerul Economiei si Finantelor nu a acceptat acest lucru, am gasit aceasta solutie cu taxa de forfetare.
Aceasta va fi aplicata pe capacitatea de productie. Ca sa beneficieze de cota forfetara (n.r.- in cazul in care negocierile vor avea succes), fiecare agent trebuie sa se duca la ANAF si sa ridice certificatul".
Cota forfetara permite deducerea din venitul impozabil a unei cote de cheltuieli, pentru care nu sunt necesare documente justificative. Popescu a explicat pentru Curierul National ca discutiile cu Ministerul de Finante vor continua de saptamana viitoare. Pe de alta parte, producatorii sunt nemultumiti ca nu sunt informati despre aceste negocieri. George Frincu a declarat ca nu stie nimic despre aceste discutii care se poarta cu Ministerul de Finante.
O alta problema in domeniul moraritului si panificatiei este piata neagra "in prezent de circa 40%", dupa cum spune Popescu. Masura introducerii cotei forfetare ar reduce cota detinuta de piata neagra, asa cum sustine presedintele Rompan.Investitii de circa 80 de milioane euro in morarit si panificatie din fonduri UE, in 2008Romania ar putea cheltui anul viitor circa 80 de milioane euro pentru investitii in sectorul de morarit si panificatie, din fonduri UE, prin intermediul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR). "Dupa estimarile noastre, PNDR va fi aprobat spre luna februarie, dupa care urmeaza sa fie tiparite ghidurile, iar primele proiecte ar putea fi primite cel mai devreme in luna aprilie. Noi estimam ca anul viitor ar putea fi cheltuite fonduri europene in valoare de 80 de milioane euro, in morarit si panificatie, prin intermediul PNDR", a spus Popescu, citat de Mediafax. PNDR este instrumentul prin care Romania va putea accesa fonduri UE pentru dezvoltare rurala de circa opt miliarde euro, aferente perioadei 2007-2013. Programul cuprinde domeniile in care investitiile vor fi finantate si conditiile de eligibilitate a proiectelor si a fost trimis la Bruxelles spre aprobare. Potrivit estimarilor Ministerului Agriculturii, Comisia Europeana ar putea aviza programul in februarie - martie 2008. Producatorii ar putea totusi sa depuna proiecte inainte de aprobarea oficiala a PNDR, in cateva domenii prioritare, Ministerul Agriculturii urmand sa ia o decizie in luna decembrie a acestui an.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.