Economia judetului Botosani se confrunta cu o acuta lipsa de maruntis, spune trezorierul-sef.

Comerciantii reusesc tot mai greu sa dea rest cumparatorilor, iar sefii Trezoreriei au ajuns sa apeleze la cunostinte si relatii pentru a aduce masa monetara in judet.

Criza a inceput o data cu denominarea si se acutizeaza pe masura ce tot mai multe institutii si agenti economici achita salariile pe card, cu ajutorul caruia nu se pot scoate decit bancnote. In plus, din sumele pe care Banca Nationala a Romaniei le acorda Trezoreriei, doar 3,5% sint metale. Conducerea institutiei a facut nenumarate cereri la sucursala Iasi a BNR, care aprovizioneaza Moldova, insa de multe ori acestea au ramas fara rezultat. Astfel, sefii Trezoreriei au ajuns sa apeleze la cunostintele pe care le au pe la BNR pentru a le trimite mai multe monede. Totodata, s-a ajuns la solutii aproape incredibile. „Urmarim cind vin mecanicii de la automatele de cafea sa scoata monedele, le luam de la ei si le dam bancnote", afirma Mihai Alexa, trezorierul-sef al judetului.

Data fiind aceasta criza, Trezoreria nu poate uneori onora, la rindul ei, indicele de 3,5% de monede la plata salariilor la institutiile unde drepturile banesti ale angajatilor inca se acorda in numerar. Cel mai mare deficit se inregistreaza la monedele de 5 bani.

In timp ce la Botosani inclusiv Trezoreria are mari probleme cu gasirea banilor marunti, Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC) a derulat o actiune de sanctionare a agentilor economici care, in loc de rest, dau guma de mestecat, bomboane, cutii de chibrituri si alte produse de acest gen. Astfel, o farmacie a fost amendata cu 500 de lei pentru ca o angajata a acesteia a dat unui client aspirina in loc de rest. Firma in cauza a scapat insa ieftin dat fiind faptul ca Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a recomandat sanctionarea cu amenzi de pina la 2.500 de lei a comerciantilor care dau restul in produse.

„Este o practica des intilnita in Botosani si trebuie sa actionam in directia asta", spunea Dumitru Monacu, inspector-sef adjunct al OJPC Botosani, la declansarea campaniei impotriva restului in produse. El a mai explicat ca este de datoria agentilor economici si a bancilor sa rezolve problema monetara si ca nu consumatorii sint cei care trebuie sa sufere din cauza crizei existente pe piata.