Redactorul sef al Jurnalului National, Victor Ciutacu, a postat pe blog-ul personal o misiva intitulata "Numaratorul profesionist de cornere Gregoar incerca sa raneasca acolo unde mananca boierii". In ea sunt inserate cateva intrebari adresate redact
Redactorul sef al Jurnalului National, Victor Ciutacu, a postat pe blog-ul personal o misiva intitulata "Numaratorul profesionist de cornere Gregoar incerca sa raneasca acolo unde mananca boierii". In ea sunt inserate cateva intrebari adresate redactorului sef adjunct al ziarului Evenimentul Zilei, Grigore Cartianu, pe care le vom prezenta in continuare.
"Gregoar, au fost buni banii pe care i-ai incasat cativa ani de la Voiculescu pentru a duce Jurnalul National la vanzari de 20.000 exemplare/zi? Pe vremea aia nu erau patati dolarii de la cel care astazi e Felix? Atunci nu era securist sau erai tu prea bleg sa-ti dai seama? Cum merg Damas-urile (n.r. dubite Daewoo) casate la Jurnalul de prietenul tau, tocmai pentru a le cumpara tu intru dulcea folosinta a gradinitei doamnei Cartianu. Ti-ai platit pana la urma, catre Jurnalul National, jumatatea de pagina de reclama la gradinita privata a ilustrei tale sotii, abuziv plasata prin forta dictatului in pagina de sport a cotidianului de unde ai fost extras ca o masea stricata? Se cheama cumva folosirea pozitiei de la ziar pentru favorizarea afacerii proprii?" In finalul epistolei, Ciutacu i-a reamintit lui Cartianu ca "palmaresul nu-ti permite, din pacate, nimic mai mult decat sa ranesti unde au mancat boierii".
Plangeri penale
Impotriva conducerii ziarului, adica si impotriva lui Cartianu, un fost redactor - C.C.S. - a depus o plangere penala. In expunerea de motive, Thomas Landolt - director general, Cosmina Noaghea - director executiv, Razvan Ionescu - redactor sef si Grigore Cartianu - redactor sef adjunct, sunt acuzati de inselaciune. "La inceputul anului 2005 am avut discutii prealabile cu Razvan Ionescu, redactorul sef al cotidianului Evenimentul Zilei, in vederea angajarii mele la aceasta publicatie. Ca urmare, pe data de 09.01.2005 am fost solicitat de Grigore Cartianu, redactor sef adjunct, sa ma prezint la sediul redactiei. Trebuie sa mentionez ca Evenimentul Zilei trecea printr-o acuta criza de personal cauzata de plecarea in bloc, in decembrie 2004, a majoritatii redactorilor. Din data de 10 ianuarie 2005 am inceput activitatea la ziar, incheindu-mi-se un contract de cesiune a drepturilor de autor, valabilitatea acestuia expirand pe data de 1 martie 2005", se precizeaza in cererea depusa de C.C.S. la procuratura si politie. Desi contractul a fost realizat in doua exemplare, proaspatul angajat nu a primit nici unul. Suma negociata drept salariu urma sa creasca in momentul semnarii contractului de munca. "La sfarsitul lunii februarie mi s-a eliberat o legitimatie de presa in care era trecuta functia ocupata, de redactor, functie care este indisolubil legata de un contract de munca. Astfel mi s-a indus impresia ca promisiunile anterioare vor fi onorate. Cu toate acestea, nici in luna martie, nici in luna aprilie nu mi s-a incheiat nici un fel de contract. Pentru activitatea depusa am fost remunerat cu suma din contract ce isi incheiase valabilitatea pe 1 martie", se precizeaza in plangerea penala. C.C.S i-a anuntat in mai multe randuri pe cei doi sefi cu privire la faptul ca trebuiesc incheiate contractele stabilite, numai ca de fiecare data in afara de asigurari de bine, nu s-a facut nimic.
"La inceputul lunii mai am solicitat imperativ rezolvarea situatiei, deoarece timp de doua luni fusesem platit <<la negru>>. In acel moment, tandemul Ionescu - Cartianu mi-au comunicat ca renunta la serviciile mele urmand sa fiu platit pana la 1 iunie, suma reprezentand datoriile pe care Evenimentul Zilei le acumulase in perioada ianuarie-aprilie fata de mine. Ca urmare a celor mentionate mai sus, consider ca am fost inselat, invinuitii neonorandu-si obligatiile negociate. Mentionez ca nu as fi semnat contractul initial daca as fi cunoscut intentiile invinuitilor. Situatia creata m-a impiedicat sa ma pot angaja la alte publicatii, sa pot beneficia de asigurari de sanatate sau somaj", se arata in plangerile depuse la Parchet si Politie. Acestea au fost ignorate insa de autoritati, din cauza presiunilor care s-au exercitat.
Un dosar inmormantat
Dosarul a fost depus la Parchet (unde a primit nr. 079/24.06.2005) de unde a fost trimis la Sectia 2 de Politie Bucuresti (nr. 8209/P/2005). De el s-a ocupat comisar Mioara Berechet. Potrivit lui C.C.S., luni de zile dosarul a zacut la Politie. "Ba nu erau gasiti invinuitii, ba sunt in concediu ori plecati in strainatate. Toata povestea asta a durat mai bine de cinci luni. Mi s-a sugerat ca este foarte greu ce am inceput eu sa fac. Mai mult, daca pe reclamanti nu ii gasea nimeni, eu am mai fost chemat sa dau declaratii, pe vreo trei pagini. Degeaba", a conchis C.C.S. Contactat tefefonic, comisarul Berechet a declarat ca nu se mai ocupa de asa ceva intrucat a fost mutata la un alt serviciu. "Este imposibil sa va spun in ce stadiu este acest dosar. Oricum nu putea ramane la noi atata timp. Este vorba doar de doi ani. O rezolutie s-a pus probabil pe el", a afirmat Mioara Berchet.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.