Ieri s-a incheiat Festivalul National de Teatru. Unul dintre cele mai apreciate spectacole a fost "5 piese scurte", in regia lui Alexandru Dabija. Minute de aplauze pentru actorii desprinsi si prinsi in absurdul-comic ionescian.


Regizorul si trupa Teatrului Odeon au aranjat "5 piese scurte" (Eugène Ionesco) pentru a redescoperi o lume in care traim de mai bine de o suta de ani: cinci fragmente de cotidian - "Il cunoasteti?", "Salonul auto", "Guturaiul oniric", "Lacuna" si "Fata de maritat". Domni si doamne, tineri si domnisoare, falsi academicieni, o menajera, un vanzator, oameni-masini! Acestea sunt rolurile interpretate de Antoaneta Zaharia, Pavel Bartos, Dorina Lazar, Ionel Mihailescu, Oana Stefanescu, Mircea Constantinescu, Gelu Nitu.


ABSURDUL NOSTRU. Spui Ionesco si definesti teatrul absurdului. Cel putin acesta e cliseul! Spui "5 piese scurte" in regia lui Dabija si te trezesti cu note profund comice, de zici ca e vorba de "curat" Caragiale! O intalnire dintre "o cunoasteti, ii cunoasteti sau nu-i cunoasteti"?, dar nu se stie pe cine, transformata intr-un delir erotic, un salon auto fara masini, dar cu oameni in roluri de automobile, o farmacie cu un doctor pe care-l cheama Doctor, dar care nu e doctor, alaturi de o farmacista care-si atrage clientii prin medicamente de tip feminin, un "doctor honoris causa" pica bacul si de vina sunt profesorii, cumparaturi si discutii despre tineretul din ziua de azi, o fata-baiat care are o cariera de dactilograf, tocmai bun(a) pentru maritat. Aceasta e povestea care alcatuieste tabloul suprarealist pentru cele 5 piese desprinse dintr-un absurd ionescian, plin de umor!