Profesorii romani sustin ca pot ajunge sa ia mai multi bani chiar decit colegii lor spanioli.

Fiecare dintre cei 22 de profesori care predau cursuri de limba, cultura si civilizatie romana in Spania urmeaza sa cistige 30,5 euro pe ora, salariul acestora ajungind si pina la 2.200 de euro lunar, impozabili, daca dascalul respectiv isi face norma didactica intreaga de 18 ore. „Munca profesorilor din Spania este mai grea decit munca celor din Romania. Aveti un rol hotaritor printre romani si puteti influenta comunitatea in bine", a explicat ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, cu ocazia unei vizite efectuate in scolile spaniole in care invata copii romani. Demnitarul a precizat ca obtinerea acestor posturi nu a fost o munca deloc usoara, iar locurile au fost dobindite dupa o competitie foarte grea, cu o concurenta de 30 de candidati pe un loc.

Profesorii romani spun ca sint multumiti de banii primiti, dar ca se putea si mai bine, avind in vedere ca aceste cursuri necesita multa munca suplimentara. „Un profesor din Spania cistiga 1.700 de euro lunar si nu exista diferenta de salarizare in functie de vechime, pentru ca, debutant sau nu, cu totii depunem aceeasi munca. O data ce esti titular si calificat, cu totii au acelasi salariu, pentru ca munca este aceeasi", a declarat Maria Mihaela Marton, profesoara la Colegiul „Juan de Austria" din Alcala de Henares. Ea spune ca salariul oferit de minister este destul de bun, insa multi dintre profesori pot lucra doar patru zile pe saptamina, pentru ca anumite scoli nu permit ca aceste cursuri sa fie tinute vineri.

De asemenea, cursurile se pot desfasura doar dupa ora 4.00 si cea mai multa munca este cea de acasa, unde un profesor trebuie sa pregateasca si sa traduca tot ceea ce urmeaza sa predea la clasa si in limba spaniola.

Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, le-a inminat profesorilor de la trei scoli, situate in localitati de linga Madrid, contractele lor de munca, incheiate cu Ministerul Educatiei si aprobate prin ordin de ministru. Potrivit contractelor, profesorii vor fi platiti de Ministerul Educatiei, prin Institutul Limbii Romane, si, daca au un post in Romania, acesta va fi pastrat pentru ei pina se vor intoarce in tara. De asemenea, dascalii vor beneficia si de o calatorie cu avionul dus-intors, pe ruta Romania-Spania.