Romanca ucisa in Italia tocmai isi anuntase de curand rudele ca va veni in tara. Romanita Rozeta Duplea, in varsta de 39 de ani, urma sa ajunga acasa, duminica, 11 noiembrie, numai ca nu a mai apucat sa-si duca la bun sfarsit planul. Femeia a fost u
Romanca ucisa in Italia tocmai isi anuntase de curand rudele ca va veni in tara. Romanita Rozeta Duplea, in varsta de 39 de ani, urma sa ajunga acasa, duminica, 11 noiembrie, numai ca nu a mai apucat sa-si duca la bun sfarsit planul. Femeia a fost ucisa cu sange rece intr-o baraca din Milano. Vestea mortii a cazut ca un fulger peste rude, vecini si prieteni. Inlacrimati, acestia spun ca Romanita este inca o victima a furiei italienilor. Romanita Duplea a plecat in Italia in urma cu cinci ani si jumatate impreuna cu fiul sau, sperand ca acolo o va duce mai bine. Pentru cativa euro in plus, femeia a platit insa cu viata.

Dupa o casnicie esuata, la care s-a mai adaugat lipsa banilor, Romanita Duplea s-a hotarat sa plece in Italia impreuna cu fiul sau. Aceasta locuia de mai bine de 5 ani intr-o baraca din Milano. Pentru ca nu avea acte, femeia muncea la negru pe unde gasea, de cele mai multe ori ca menajera. Cu ajutorul organizatiei Crucea Rosie, aceasta a reusit sa-si inscrie copilul la o scoala din Milano. Chiar daca nu ducea o viata prea buna nici in Italia, Romanita credea ca acolo ii este mult mai bine decat in Romania. De doi ani avea o relatie cu un barbat din Maroc. „Am fost si eu in Italia la ea si la sotul meu, care lucreaza in acelasi oras italian. L-am cunoscut pe barbatul cu care traia. Era un om bun, amabil si darnic. Nu cred ca a omorat-o el, asa cum se mai aude. Cu siguranta italienii s-au razvratit pentru a o razbuna pe femeia ucisa de acel roman. Sora mea cara apa de la o pompa si cred ca a urmarit-o cineva. A intrat dupa ea in baraca si a lovit-o cu ceva in cap, iar apoi a dat foc pentru a nu lasa urme“, a spus in hohote de plans sora victimei, Ileana Hortensia Mateescu.


Sora Romanitei, Ileana Hortensia Mateescu

Romanita Duplea se temea de italieni
Ileana Hortensia Mateescu povesteste ca, in urma cu sase zile, a sunat-o sora sa, care i-a spus ca este inspaimantata de ceea ce se intampla cu romanii din Italia: „M-a sunat si mi-a zis ca ii este frica sa mai stea acolo. De cand fusese ucisa acea italianca, romanii erau speriati. Mi-a spus ca vrea sa vina in Romania pentru a-si face actele pe care le pierduse, mai ales ca italienii se purtau foarte urat cu ei. Abia asteptam sa vina, imi era foarte dor de ea. Nu a mai apucat pentru ca a fost ucisa“. Aceasta mai spune ca sora sa nu avea niciun dusman si ca se intelegea bine cu toata lumea. Tatal Romanitei, Ion Miulescu, a plans incontinuu si abia a putut sa scoata cateva cuvinte: „Am vorbit cu ea la telefon. Spunea ca vrea sa vina sa ma vada pe mine. Acum au omorat-o si nu am sa o mai vad. Nu am mai vazut-o de multi ani“.

Rudele si vecinii plang pierderea Romanitei
Cei care au cunoscut-o pe Romanita Duplea spun ca era o femeie cumsecade, doar ca nu a avut noroc in casnicie. Rudele si vecinii din comuna sa natala Slivilesti, judetul Gorj, au ramas socate la aflarea vestii si nu inteleg cine i-ar fi dorit moartea unei femei atat de bune. Ochii li se umezesc si nu inceteaza sa vorbeasca despre Romanita. „Era o femeie cuminte. Nu fuma, nu bea, iar cand venea acasa facea treaba in curte. Sapa in gradina, muncea la camp. Era foarte muncitoare. Voia sa vina sa-l vada pe tatal ei“, povesteste vecinul victimei, Dumitru Valcu. O verisoara a victimei isi aminteste ca a vazut-o utlima data pe Romanita la nunta ei. „A venit la mine la nunta. Nu venea foarte des in Romania. A plecat dupa ce s-a despartit de sotul ei. Si-a luat copilul si a cautat o viata mai buna in alta parte. Nu-mi vine sa cred ce i s-a intamplat. Era o femeie atat de buna“, spune Simona Miulescu, vara victimei.


Tatal victimei

Victima va fi inmormantata in Motru-Gorj
Primarul comunei Slivilesti - Gorj, Sorin Bucurescu, spune ca nu isi mai aminteste de Romanita deoarece era plecata de mult. Acesta a auzit de cele intamplate si a spus ca va ajuta financiar atat cat va putea.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.