Romania ramane in atentia opiniei publice internationale cu un nou scandal. Cotidianul italian Il Secolo XIX a publicat, ieri, in pagina electronica, o stire din care rezulta ca Al-Queda are o tabara de antrenament in Romania, in apropiere de Galati.
Romania ramane in atentia opiniei publice internationale cu un nou scandal. Cotidianul italian Il Secolo XIX a publicat, ieri, in pagina electronica, o stire din care rezulta ca Al-Queda are o tabara de antrenament in Romania, in apropiere de Galati. Potrivit publicatiei, investigatorii italieni au interceptat o discutie intre doi suspecti de terorism care mentioneaza existenta unor "tabere de antrenament ale Al-Queda in Romania", unde aspirantii la statutul de luptatori pentru Jihad invata sa construiasca si sa foloseasca dispozitive explozive.
CNI nefunctionala
Serviciul Roman de Informatii a confirmat informatia aparuta in cotidianul italian precizand ca "a identificat si monitorizat activ conexiunile din Romania ale unei retele de criminalitate transfrontaliera, cu relevanta in plan terorist". In schimb, Serviciul Roman de Informatii Externe s-a spalat pe maini limitandu-se sa spuna ca "autoritatea nationala pentru prevenirea si combaterea terorismului este SRI". Raspuns ce arata ca serviciul condus de generalul Silviu Predoiu habar nu avea de existenta teroristilor la Galati cu toate ca acestia aveau legaturi in mai multe tari europene. Adica in afara granitelor Romaniei, acolo unde SIE ar fi trebuit sa actioneze. Important este insa ca tot acest caz demonstreaza faptul ca mult laudata Comunitate Nationala de Informatii aflata sub controlul lui Traian Basescu este practic nefunctionabila. Conform unor surse ZIUA, informatiile detinute de SRI cu privire la teroristi au ajuns si pe masa presedintelui. Moment in care acesta trebuia sa supuna analizei cazul deosebit de grav si sa solicite mai multe detalii atat din partea SRI, cat si din partea SIE. Cert este insa ca acest lucru nu s-a intamplat, dovada fiind reactia serviciului condus de generalul Predoiu. Care, asa cum am vazut, habar nu avea de ceea ce se intampla, spalandu-se pe maini si aruncand intreaga responsabilitate in ograda SRI. De remarcat este ca nu e pentru prima data cand SIE gafeaza si este prins in ofside. ZIUA a dezvaluit de curand, desi beneficiaza de un buget de milioane de euro si de un personal de cateva mii de persoane, SIE nu a anticipat starea de nemultumire ce s-a declansat in Italia la adresa romanilor, in urma actelor de furt si violenta comise de conationalii nostri care au culminat cu crima lui Mailat.
Dezvaluirea din presa italiana
Cotidianul italian Il Secolo XIX a relatat ieri ca trei membri ai retelei teroriste Al-Queda, printre care liderul celulei din Europa de Est a retelei, se ascund in Romania, unde au pus bazele unei "tabere de antrenament". Potrivit cotidianului, autoritatile italiene, in urma interceptarii convorbirilor telefonice a mai multor suspecti de terorism, au descoperit indicii potrivit carora membri ai celei mai importante retele teroriste s-au instalat la Galati, unde ii invata pe aspirantii la statutul de luptatori pentru Jihad sa construiasca si sa foloseasca dispozitive explozive. Cotidianul italian, un ziar local din Genova, sustine ca, odata cu aderarea Romaniei la UE, tara noastra a devenit o poarta de acces a islamistilor catre Occident, principala "activitate" a membrilor stabiliti in Romania fiind aceea de a "furniza" islamisti clandestini celulelor teroriste deja existente pe teritoriul mai multor tari vest-europene.
Mandate de arestare pentru 20 de persoane
In cursul unei ample anchete desfasurate de comandamentul operativ special Raggruppamento Operativo Speciale (ROS) al politiei din Genova (Liguria, nord-vest), investigatorii au interceptat o discutie intre doi suspecti de terorism - tunisienii Jameleddine Ben Mohamed Ben Moussa si Bechir Kaouana - care mentioneaza existenta unor "tabere de antrenament ale al-Queda in Romania", unde aspirantii la statutul de luptatori pentru jihad invata sa construiasca si sa foloseasca dispozitive explozive, precizeaza cotidianul citat. Autoritatile italiene au emis, la 6 noiembrie, mandate de arestare pentru circa 20 de persoane acuzate de terorism international, in urma unei anchete de patru ani demarate in provincia Liguria, referitoare la existenta unei celule islamiste radicale pe teritoriul italian, cu ramificatii si in alte state europene. Potrivit Eurojust (organismul UE de cooperare judiciara), cei 20 de suspecti de terorism, in majoritate tunisieni, vizati de mandate de arestare emise in Italia, Portugalia si Franta, aveau legaturi cu reteaua islamista Al-Queda. Autoritatile italiene au anuntat ca reteaua se ocupa cu "instruirea persoanelor si pregatirea mijloacelor" necesare actiunilor sale din "teatrele afgane si irakiene" si era insarcinata cu recrutarea de militanti pentru atentatele sinucigase. (Andrei GHICIUSCA)
Transeele companiei
Existenta unei rute balcanice de imigratie clandestina a teroristilor era banuita de mai mult timp de serviciile secrete europene. Potrivit ziaristilor italieni, aderarea Romaniei la UE a transformat tara intr-o poarta de acces a islamistilor catre Occident, unde ei se pot alatura celulelor teroriste deja existente pe teritoriul mai multor state.
Reteaua terorista, pe care membrii ei o numeau "compania", si ale carei ramificatii in diferite orase europene erau numite "transee", avea cartierul general la Milano si filiale in diverse orase din Italia, Franta, Spania, Portugalia, Marea Britanie si Romania (in Europa), ca si din Algeria, Tunisia si Siria (in Africa de Nord si Orientul Mijlociu), au stabilit agentii ROS. Liderul celulei din Europa de Est a retelei, Kamel Abbachi, era stabilit la Galati si avea drept sarcina sa gestioneze fazele initiale ale transferului de imigranti clandestini, facandu-le acestora invitatii de sedere in Romania, prin intermediul unui "mijlocitor", precizeaza Il Secolo XIX. Odata preluati de Abbachi, presupusii teroristi erau trimisi clandestin in Italia si Portugalia, in schimbul a circa 1500 de euro de persoana. (A.G.)
Reteaua galateana
Activitatea de monitorizare a lui Abbachi de catre agentii ROS a durat mai mult de un an, suspectul fiind in cele din urma acuzat de finantare a activitatii sale si a intregii retele, prin intermediul traficului cu autoturisme furate si al contrabandei cu tigari.
Conform rezultatelor anchetei, Abbachi, impreuna cu un alt suspect, algerianul Mourad Boussaha, care sunt casatoriti cu romance si sunt aparent perfect integrati in societatea romaneasca, "au contacte in cadrul traficului cu autoturisme furate, cu un om de afaceri libian, Abdul Baset Suwalem, stabilit la Galati, contactat pentru a gasi mijloace de transport pe cale terestra si maritima pentru transferarea clandestinilor spre Europa". In cadrul aceleiasi anchete, agentii ROS au interceptat unul dintre telefoanele mobile ale retelei italiene, reusind sa descopere numarul de telefon folosit de Abu Mussab Al Zarqawi (foto), liderul al-Queda in Irak, ucis intr-un raid american in iunie 2006. (A.G.)
IGP nu-i are in evidenta
Cei trei cetateni straini, Kamel Abbachi, Mourad Boussaha si Abdul Baset Suwalem, suspectati de politia italiana ca ar avea legaturi cu reteaua terorista
Al-Queda si despre care se spune ca ar avea domiciliul in Galati,
nu sunt in evidenta autoritatilor locale, a Politiei si nici nu sunt cercetati penal sau urmariti de Interpol.
Contactati de ZIUA, politistii de la IPJ Galati au infirmat relatarile cotidianului italian Il Secolo XIX, declarand ca cei trei nu figureaza in evidenta Politiei si nici nu sunt cercetati in vreo cauza penala. De asemenea, aceeasi pozitia a avut-o si Inspectoratul General de Politie. "Am facut o cercetare pe Galati si nu figureaza acolo. Nu exista in evidenta noastra", a spus purtatorul de cuvant al IGP. "Nu sunt in baza noastra de date. Nu sunt dati in urmarire", a fost si raspunsul Interpolului. Totodata, in urma unor verificari ale ziarului ZIUA, cei trei "membri Al-Queda" enumerati de italieni nu figureaza nici la Registrul Comertului ca avand vreo firma pe numele lor. Si mai interesant, potrivit Mediafax, Kamel Abbachi, Mourad Boussaha si Abdul Baset Suwalem nu figureaza nici in evidenta Serviciului pentru Straini si Probleme de Migrari din cadrul Serviciul Public Comunitar de Evidenta Persoanei Galati, desi cotidianul italian sustine ca doi dintre acestia ar fi casatoriti cu romance. (A.G.)
SRI a colaborat cu autoritatile italiene
"Inca de la sfarsitul anului 2002, SRI a identificat si monitorizat activ conexiunile din Romania ale unei retele de criminalitate transfrontaliera, cu relevanta in plan terorist. In acest context, au fost intreprinse masuri de neutralizare a activitatilor cu potential de risc la adresa securitatii nationale asupra membrilor retelei prezenti pe teritoriul tarii noastre. Ca urmare a informatiilor obtinute, in perioada 2003-2004, pe baza propunerilor SRI, autoritatile romane au declarat ca persoane indezirabile mai multi cetateni straini din acest grup. De asemenea, in cadrul actiunilor de cooperare internationala serviciul nostru a informat mai multe servicii partenere, printre care si partenerul italian, inclusiv cu o parte din elementele aparute recent in mass-media. SRI nu detine date si nu a primit nici un fel de semnale care sa ateste existenta unor tabere de antrenament Al-Queda in Romania. Avand in vedere ca Romania este situata la granita estica a Uniunii Europene si a NATO, Serviciul nostru monitorizeaza si analizeaza cu atentie implicatiile fenomenului terorist international in Romania in cooperare cu institutiile responsabile in plan intern si serviciile partenere in plan extern", informeaza Biroul de presa al SRI.
PD sare in apararea SIE
Serviciul de Informatii Externe nu a avut nici o responsabilitate in prevenirea crizei din Italia deoarece nu cade in jurisdictia SIE monitorizarea romanilor de pe teritoriul altor state decat daca actiunile acestora reprezinta un pericol pentru Romania, a declarat ieri presedintele Comisiei SIE, Cezar Preda (foto). "In privinta "obligatiei SIE de a monitoriza cetatenii romani aflati in strainatate", a rezultat clar ca SIE nu are astfel de atributii. Unica situatie in care Serviciul poate realiza astfel de activitati este in cazul persoanelor care, prin actiunile sau inactiunile lor, genereaza amenintari la adresa securitatii Romaniei si doar atunci cand aceste situatii nu intra in competenta altor institutii", a precizat Preda, intr-un comunicat remis redactiei. "SIE ar putea monitoriza, in vederea documentarii si contracararii, activitatile ilegale ale unui cetatean roman aflat in strainatate, in masura in care despre acesta exista date conform carora face parte dintr-o retea transfrontaliera de criminalitate organizata, care are ca tinta sau tranziteaza Romania", se mai precizeaza in comunicat. (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.