Scriitorul american Ira Levin, autorul horror-ului clasic "Un copil pentru Rosemary" si al thriller-ului nazist "The Boys from Brazil", a murit la varsta de 78 de ani din cauza unui infarct, la New York, Statele Unite, informeaza variety.com, c

Scriitorul american Ira Levin, autorul horror-ului clasic "Un copil pentru Rosemary" si al thriller-ului nazist "The Boys from Brazil", a murit la varsta de 78 de ani din cauza unui infarct, la New York, Statele Unite, informeaza variety.com, citat de Mediafax.
Cartile lui Ira Levin au fost adaptate pentru marele ecran cu mult inainte de romanele unor autori celebri, precum Stephen King: "Un copil pentru Rosemary/ Rosemarya€™s Baby", cu Mia Farrow, "Himera/ The Boys from Brazil" (1978) cu Laurence Olivier, "Neveste perfecte/ The Stepford Wives" (2004), cu Nicole Kidman, "Sliver" (1993), cu Sharon Stone, si "Sarutul dinaintea mortii/ A Kiss Before Dying" (1991), cu Matt Dillon. Piesa "Deathtrap", lansata in 1978, a fost, de asemenea, adaptata pentru marile ecrane: "Capcana mortii" (1982), in regia lui Sidney Lumet, cu Michael Caine si Christopher Reeve.
Cartile lui Levin au fost comparate de cronicarul de la Newsweek Peter S. Frescott cu o punga de popcorn: "Fara nici o valoare nutritiva si probabil ca ingrasa foarte tare, dar nu te poti opri (din citit ­ n.r.) odata ce le-ai inceput".
Nascut in Bronx, la New York, Levin si-a dat seama inca de la 15 ani ca vrea sa devina scriitor. In ultimii ani de facultate, Levin a castigat un premiu pentru teatru, sponsorizat de NBC, si astfel si-a lansat cariera de romancier.
Initial, a lucrat ca scenarist de televiziune si a debutat cu "Sarutul dinaintea mortii", un roman politist, care a avut un succes instantaneu. Romanul a fost recompensat cu Edgar Allan Poe Award pentru cel mai bun debut (1953) si a fost adaptat de doua ori pentru marile ecrane, in 1956 si in 1991.
    In afara de "Deathtrap", Levin a mai scris adaptarea pentru Broadway a piesei "No Time for Sergeants", dar si alte piese de succes, precum "Drat! That Cat!", precum si scenarii pentru drame tv ("Alfred Hitchcock Presents" si "General Electric Theater").


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.