Romanii vad investitiile in bunuri imobiliare ca fiind cel mai sigur segment in care si-ar putea plasa economiile, iar locul secund este ocupat de depunerile in banci si metalele pretioase; asa reiese dintr-un studiu realizat in luna iulie de Metro Media Transilvania pentru Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar pe un esantion de 2023 de persoane in varsta de peste 18 ani, din 166 de localitati din mediul rural si urban, avand o marja de eroare de +/- 2,2%. Din luna iulie si pana in prezent sa se fi schimbat putin lucrurile? Daca in ceea ce priveste depunerile, economistul Bogdan Baltazar sustinea cu tarie cu o saptamana in urma plasarea banilor intr-un depozit la banca, mai ales in lei, acesta este de parere ca investitiile in imobiliar sunt destul de riscante in conditiile in care preturile sunt foarte ridicate si, totodata, vulnerabile la ciclurile economice. "Nu as investi in imobiliar, cladiri de birouri, ale caror preturi sunt ridicate si sunt vulnerabile la ciclurile economice", spunea economistul. Am putea pune aceasta diferenta de opinii, poate, si pe seama situatiei actuale a economiei romanesti, dar si a celei de pe pietele externe.
In plus, romanii, pe cat vad de sigure investitiile in imobiliar, tot pe atat le vad si de profitabile. In topul profitabilitatii, ierarhia nu se modifica semnificativ, fiind considerate cele mai profitabile modalitati de economisire investitiile in bunuri imobiliare, apoi metale pretioase, iar cea de-a treia pozitie o ocupa depozitele bancare. Şi ajungem sa ne intrebam oare cum si-ar putea depune romanul banii agonisiti in segmentul cel mai sigur, dar si cel mai profitabil, in conditiile in care jumatate dintre cei care economisesc nu-si permit sa puna deoparte pe luna nici mai mult nici mai putin de o suta de lei?
Poate de aici se explica si faptul ca o pondere de 33,2% din numarul participantilor la sondaj si-au pastrat in ultimul an economiile in casa, in timp ce o pondere de 21,3% le-au plasat in depozite in lei, iar 11,9% au deschis conturi curente in lei.
In plus, o pondere de 24% dintre respondenti au apreciat negativ evolutia financiara proprie, iar 28% spun ca se asteapta ca situatia financiara sa se imbunatateasca anul viitor.
In ceea ce priveste economisirea, doar 2% dintre respondenti reusesc sa economiseasca usor, fara restrangeri de la alte cheltuieli, iar 44% nu reusesc sa economiseasca niciodata. Preferintele de economisire vizeaza leul in proportie de 86%, euro - 8% si dolarul - 1%.