Companiile din domeniu se simt excluse de catre primarie de la participarea in proiectul retelei metropolitane si reduse la stadiul de chiriasi, intrucit costurile de realizare sint prohibitive, iar veniturile impredictibile.

Asociatia de Comunicatii prin Cablu (ACC), care reprezinta peste 140 de furnizori de cablu tv si de Internet din tara, este de parere ca proiectul retelei metropolitane bucurestene prin fibra optica, Net City, este, in forma sa actuala, un esec financiar si economic. Cablistii spun ca lucrarile pentru crearea retelei au inceput deja in ciuda faptului ca nu s-au stabilit conditiile tehnice generale de constructie a canalizatiei pentru fibra optica, conditiile de racordare la fiecare cladire din Bucuresti si nu s-a stabilit chiria perceputa firmelor de telecomunicatii. Acestia sustin si ca nici o companie specializata nu va participa la acest proiect atit timp cit nu poate avea pe termen lung un control al costurilor.

De fapt, ACC se simte exclusa din proiectul primarului Adriean Videanu, care nu permite cablistilor sa devina coproprietari ai retelei, ci doar chiriasi. „Nu putem accepta ca o singura companie (n.r. - UTI Systems) sa fie proprietarul fibrei optice asa cum se prevede in forma actuala si sa devenim toti chiriasii unui monopol fara control asupra serviciilor pe care le furnizam mai departe clientilor", a declarat Radu Petric, presedintele ACC. Potrivit acestuia, o alta hiba a Net City o reprezinta costurile mari ale proiectului, doar cele legate de realizarea canalizatiei fiind de 30.000 de euro/km. „Sa fim bine intelesi: toate aceste costuri vor fi reflectate apoi in tarifele pe care le vor plati utilizatorii. In aceste conditii si fara a avea o predictibilitate a costurilor nici o banca nu ne va finanta lucrarile. Prin urmare, nu vom putea fi parte a proiectului", mai spune Petric. Acesta este sutinut si de reprezentantul UPC, Dinu Malacopol, care afirma ca, luindu-se in considerare cei 30 de euro/m necesari pentru canalizatie, doar pentru o casa se vor cheltui 600 de euro, fara a pune la socoteala racordarea efectiva. „Acest cost este mult peste pretul real pe care orice companie l-ar plati efectiv pentru a realiza propria canalizatie cu respectarea tuturor normelor in vigoare", crede Malacopol.

Proiectul Net City a fost anuntat in urma cu un an si presupune crearea, in Bucuresti, pina in 2013, a unei retele metropolitane de fibra optica ce va conecta toate locuintele. Proiectul al carui cost este estimat la sute de milioane de euro este un parteneriat public-privat intre primarie, care va asigura spatiul public, si companiile interesate, care vor asigura finantare. Singura companie interesata sa participe si a depus oferta a fost UTI Systems care va suporta astfel in intregime costurile aferente acestuia. Reteaua va fi concesionata lui UTI Systems pentru 49 de ani, perioada in care venitul mediu anual din exploatarea Net City se va ridica la 35,49 milioane de euro.

Primaria spune ca reteaua Net City nu va fi un monopol. „Primaria Capitalei va pune la dispozitie o infrastructura de acces. Nu va fi un monopol, ci va functiona paralel cu celelalte retele existente in subteran. Operatorii vor putea cumpara accesul la retea sau vor putea inchiria canalizatia. Asa este in toate marile capitale europene", ne-a declarat primarul Adriean Videanu.

Edilul a adaugat ca nici un operator nu va fi afectat daca doreste sa-si pastreze reteaua proprie. Totusi, reprezentantii municipalitatii spun ca utilizarea retelei metropolitane va fi cea mai convenabila ca pret pentru consumatori.