Operatorul de telecomunicatii  RCS&RDS reia in calcul listarea la bursa londoneza, pana la jumatatea anului 2008, neexcluzand  posibilitatea de a se lista pe piata romaneasca  de capital, a declarat, Ovidiu Ghiman. directorul comer
Operatorul de telecomunicatii RCS&RDS reia in calcul listarea la bursa londoneza, pana la jumatatea anului 2008, neexcluzand posibilitatea de a se lista pe piata romaneasca de capital, a declarat, Ovidiu Ghiman. directorul comercial al companiei.
El a adaugat ca motivele pentru care RCS&RDS a ales listarea la Londra au fost dimensiunea bursei, cea mai mare piata de capital din Europa, si asteptarile mari in privinta lichiditatii.
"In continuare, Londra ramane prima optiune. Nu excludem si o posibila listare la bursa din Bucuresti. Listarea la Londra a fost amanata pentru anul viitor, probabil undeva la sfarsitul primei jumatati a anului viitor. Oricat ne-am fi dorit noi sa se intample intr-o perioada mai scurta sau mai lunga de timp, sunt niste chestiuni care trebuie sa se intample procedural", a mai afirmat Ghiman.
Oficialul a explicat si motivele care au stat la baza amanarii listarii companiei la Bursa de la Londra.
"Formularea in conditii nefavorabile de piata poate sa aiba legatura cu foarte multe lucruri. Cu o zi inainte, ratingul de tara al Romaniei a scazut, ceea ce inseamna o conditie nefavorabila. A fost pur si simplu o decizie a companiei noastre care a avut legatura cu faptul ca am considerat ca trebuie sa asteptam un moment mai potrivit pentru a finaliza acest proces de listare", a spus Ghiman.
Operatorul a anuntat, la inceputul lunii, ca renunta pentru moment la listarea certificatelor globale de depozit pe bursa de valori din Londra ca urmare a conditiilor nefavorabile existente pe piata.
Veniturile anticipate din operatiune erau cuprinse intre 390 milioane si 540 milioane dolari, la un pret de listare situat intre 5,25 dolari si 7,25 dolari pe unitate.Imprumutul de 500 mil. euro nu are legatura cu amanarea listarii pe LSEGhiman a confirmat informatiile vehiculate in piata de profil referitoare la imprumutul pe care RCS&RDS il negociaza cu un consortiu de banci condus de ING si Citibank, suma avansata, 500 milioane de dolari, neavand o legatura "punctuala" cu listarea companiei la bursa, ci cu strategia sa de dezvoltare.
"Exista niste planuri de dezvoltare si exista niste resurse de finantare posibile. Acest imprumut sindicalizat de 500 milioane de dolari care se discuta in momentul de fata cu un consortiu condus de ING si Citibank va fi folosit pentru a continua toate planurile de dezvoltare ale companiei. Aici ne referim si la dezvoltarea retelei de telefonie mobila dar si la dezvoltarea tehnologiei pe care in momentul de fata noi o folosim pentru a oferi servicii de internet in banda larga si telefonie fixa in foarte multe orase in tara", a spus el.Pana la sfarsitul anului vor lansa 3G-ul in 15 oraseOperatorul va lansa, pana la sfarsitul anului, serviciul de comunicatii mobile 3G in 15 orase din tara, inclusiv in Bucuresti, a mai spus Ghiman.
Pana la finele anului 2008, serviciile 3G furnizate de RCS&RDS vor fi disponibile pentru jumatate din populatia tarii, a afirmat Ghiman la Conventia de Comunicatii prin Cablu.
"Ne-am propus sa lansam serviciile in orasele in care avem un numar important de clienti. Avem o lista de pana la 60 de orase, in care o sa porneasca serviciul in perioada urmatoare. Este interesul nostru sa lansam acest serviciu in cat mai multe orase, sa avem cat mai multi clienti, sa incurajam traficul in reteaua noastra de telefonie mobila ca sa generam recuperarea investitiei cat mai repede", a spus Ghiman.
El a precizat ca sumele alocate pentru dezvoltarea retelei vor depasi 100 de milioane de euro.
"Tarifele sunt de un eurocent in retea, de doi eurocenti in retelele fixe si de opt eurocenti in retelele mobile", a spus reprezentantul RCS&RDS.
RCS&RDS furnizeaza servicii de televiziune prin cablu, Internet, comunicatii de date si telefonie. Principalul actionar al operatorului este Cable Communications Systems (Olanda) - 95,869%, care controleaza 397.407.820 titluri, din care 376.304.620 actiuni sunt cu drept de vot. Restul actiunilor sunt detinute de 16 persoane fizice, cu participatii individuale sub 1% din capitalul social al RCS&RDS.
Cu aproximativ 4,8 milioane de clienti, RCS&RDS mai deruleaza operatiuni in Ungaria, Slovacia, Cehia, Croatia si Serbia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.