Oameni de stiinta din Oregon au anuntat ca au reusit sa cloneze embrioni de maimuta si sa extraga celule susa din acesti embrioni, un potential pas major in directia reusirii obtinerii de astfel de celule de la embrioni umani clonati, informeaz

Oameni de stiinta din Oregon au anuntat ca au reusit sa cloneze embrioni de maimuta si sa extraga celule susa din acesti embrioni, un potential pas major in directia reusirii obtinerii de astfel de celule de la embrioni umani clonati, informeaza Associated Press receptionata de Rompres.
  Acest experiment reusit nu a fost inca anuntat in mod oficial si nu a fost confirmat de alti specialisti in genetica, insa, in cazul in care este real, ofera noi puncte de reper intr-un domeniu ce a fost marcat de numeroase insuccese si chiar de frauda, dupa ce anuntul facut in 2004 de un genetician sud-coreean care sustinea ca a reusit clonarea unor embrioni umani s-a dovedit a fi fals. Marea miza a acestui gen de cercetare genetica este crearea unor tesuturi sau organe de transplant identice genetic cu cele ale unui pacient, avand in vedere faptul ca celulele susa pot forma orice tip de tesut specializat si pot astfel avea un rol hotarator in vindecarea unor afectiuni in prezent incurabile, fara a exista riscul unei respingeri din partea organismului bolnavului.
  Geneticienii incearca de ani buni clonarea unor embrioni de maimuta in laborator si extragerea de celule susa din acestia pentru ca maimutele sunt mult mai apropiate din punct de vedere anatomic de om decat celelalte animale folosite in experimentele de laborator.
  In cadrul procesului de clonare pentru a obtine celule susa, ADN-ul unui animal adult este introdus intr-un ou nefertilizat care apoi este crescut pana la stadiul embrionar cand sunt recoltate celulele susa. Astfel, aceste celule susa si organele sau tesuturile formate din acestea vor fi identice genetic cu cele ale sursei informatiei ADN folosite la inceputul acestui proces.
  Ideea de a realiza astfel de culturi de celule susa umane este foarte controversata pentru ca embrionii sunt ucisi in momentul recoltarii acestor celule.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.