"Destinul Romaniei si al Ungariei va fi identic pe termen lung, iar cele doua tari se vor contopi istoric si teritorial, asa cum statele din Benelux constituie o singura tara", a afirmat premierul ungar Ferenc Gyurcsany, la finalul sedintei comune de
"Destinul Romaniei si al Ungariei va fi identic pe termen lung, iar cele doua tari se vor contopi istoric si teritorial, asa cum statele din Benelux constituie o singura tara", a afirmat premierul ungar Ferenc Gyurcsany, la finalul sedintei comune de Guvern romano-ungare de la Sibiu.

"Pe termen lung, in istorie, destinul ambelor tari va fi identic, asa cum tarile din Benelux constituie o singura tara, si aceste doua tari - si istoric, si teritorial - se vor contopi, performantele lor economice, culturale, talentele lor se vor contopi, iar interesele lor vor fi coerente", a spus Gyurcsany, conform traducerii oficiale asigurate in timpul conferintei de presa.


Declaratia, asa cum a fost tradusa, a starnit reactii controversate in randul politicienilor romani. Vicepresedintele executiv al UDMR, ministrul Laszlo Borbely, sustine ca traducerea declaratiei premierului ungar a fost una "defectuoasa" si ca acesta nu s-a referit, in conferinta de presa, la "contopirea teritoriala" a Romaniei si Ungariei, ci  la "o apropiere economica, din punct de vedere al circulatiei, al culturii, si nu altceva".


Referindu-se la declaratiile premierului ungar, senatorul PC Codrut  Seres a declarat ca Romania si Ungaria, ca tari membre UE, nu pot fi gandite in afara unei colaborari stranse, dar o contopire culturala si teritoriala este imposibila, avand in vedere traditia diferita si ceea ce s-a intamplat de-a lungul istoriei. Potrivit lui Seres, este "total inacceptabil" sa se vorbeasca despre contopire teritoriala si "orice soparla de acest fel" arata ca premierul Ungariei nu respecta tratatele internationale. "Statele din Benelux nu sunt contopite intr-o singura tara, ci exista o monarhie a Olandei, o alta belgiana si un Mare Ducat al Luxemburgului", a fost insa de parere vicepresedintele PD Sorin Frunzaverde. El a aratat ca scenariul "contopirii" Romaniei si Ungariei i se pare imposibil, care nu foloseste nimanui. " Suntem doua tari diferite. Suntem amandoua statele in UE si in NATO, ceea ce creeaza premisele unui parteneriat, insa cred ca putin studiu in legatura cu geografia statelor europene nu ar strica", a sustinut Frunzaverde.


Purtatorul de cuvant al PSD Cristian Diaconescu a declarat la randul sau  ca singurul destin pe care Romania si Ungaria il pot impartasi este cel European. "Este o comparatie inoportuna pentru ca identitatea Romaniei nu se va contopi niciodata cu identitatea altor tari. A fi membra in Uniunea Europeana inseamna libera circulatie, piata comuna, prosperitate si solidaritate, dar in nici un caz topirea identitatilor nationale si dizolvarea suveranitatilor tarilor membre", a spus senatorul liberal-democrat Nicolae Vlad Popa . El a precizat ca, "printre randuri", afirmatiile premierului Ungariei reprezinta "un mesaj catre maghiarii din Romania".

Pentru vicepresedintele executiv al PRM Lucian Bolcas afirmatiile premierului ungar sunt fatis iredentiste, agresive, invelita in poleiala, otravita si ea, a unor "europenisme de parada".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.