Purtatorul de cuvant al presedintelui Senatului, Andrei Alexandru, a fost ieri dimineata, la CNSAS, de unde a luat copii dupa dosarele in baza carora Colegiul a decis ca a colaborat cu fosta Securitate. Andrei Alexandru a stat pentru putin timp in s
Purtatorul de cuvant al presedintelui Senatului, Andrei Alexandru, a fost ieri dimineata, la CNSAS, de unde a luat copii dupa dosarele in baza carora Colegiul a decis ca a colaborat cu fosta Securitate. Andrei Alexandru a stat pentru putin timp in sediul CNSAS, la iesire el declarand ca nu are ce sa conteste, intrucat nu a primit o informare oficiala de la Colegiu privind decizia luata in cazul sau. Totusi, el a spus ca prefera ca in locul unei contestatii formale sa dea publicitatii dosarele si sa demonstreze “personal” ca nu a facut politie politica. El a insinuat si ca decizia luata in cazul sau ar putea fi menita sa afecteze imaginea presedintelui Senatului. Pe de alta parte, Colegiul CNSAS a amanat din nou dezbaterile in ceea ce-i priveste pe episcopul Dunarii de Jos Casian si pe Inalt Preasfintitul Pimen, arhiepiscopul Sucevei si Bucovinei, au declarat surse din institutie. Aceste surse au recizat ca discutiile in legatura cu dosarele celor doi prelati au fost “aprinse”, sedinta terminandu-se “cu scandal”. Sursele citate nu au putut prec iza pentru cand au fost reprogramate discutiile in cazul celor doi.

Politie politica pentru sase magistrati
sase judecatori sau procurori de la tribunale si parchete din tara au primit marti verdict de colaborare cu fosta Securitate din partea Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), transmite NewsIn. Potrivit unor surse din CNSAS, acestia sunt: Dan Tabaltoc care a fost deconspirat ca fost ofiter de Securitate, Corneliu Maria, Lucian Cristea, Vasile Mos, Ioan Nagy si Ferenc Balog. Lucian Cristea a fost judecator la Curtea de Apel Cluj si s-a pensionat in 2005, iar Ioan Nagy a iesit la pensie in iunie 2007 din postul de judecator la Judecatoria Carei. Vasile Mos este judecator la Tribunalul Brasov, Corneliu Maria la Curtea de Apel Craiova, iar Ferenc Balog procuror sef Sectiei Urmarire Penala a Parchetului de pe langa Tribunalul Bistrita Nasaud. Magistratii au fost verificati dupa ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a depus la CNSAS, inca din 2005, declaratiile date de magistrati si personalul auxiliar de specialitate cu privire la colaborarea la cererea CSM. Purtatorul de cuvant al al CSM, Cecilia Morariu, a declarat ieri, pentru NewsIn, ca legea nu prevede nici o sanctiune pentru cei deconspirati cu exceptia faptului ca nu au voie sa ocupe functii de conducere in sistemul judiciar. “CSM nu a fost informat de CNSAS in legatura cu persoanele si calitatea acestora care sa fi fost declarate in sedinta de astazi ca au facut politie politica.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.