Nu era platita foarte bine - lua cam 450 de dolari pe saptamana (un salariu nu foarte mare pentru SUA), insa femeia nu se plangea. Nu si-a imaginat niciodata ca actiunile pe care le-a primit la angajare - ale unei firme numita Google - ar valora vreo
Nu era platita foarte bine - lua cam 450 de dolari pe saptamana (un salariu nu foarte mare pentru SUA), insa femeia nu se plangea. Nu si-a imaginat niciodata ca actiunile pe care le-a primit la angajare - ale unei firme numita Google - ar valora vreodata ceva.
Insa, dupa numai cinci ani - actiunile ei valorau atat de mult incat Bonnie se putea retrage din "campul muncii" ca multimilionara.
Fosta maseuza locuieste acum intr-o casa uriasa din Nevada, si-a angajat o maseuza care-i face masaj saptamanal si calatoreste prin lume pentru propria placere si pentru a sustine actiunile fundatiei pe care a infiintat-o de cand este milionara. Daca o actiune Google valora in 2004 doar 85 de dolari, saptamana trecuta aceeasi actiune era cotata la 700 de dolari.
"Sunt fericita ca am reusit sa-mi pun bani deoparte pentru zilele negre", a declarat Bonnie Brown pentru New York Times.
Foarte rar o singura companie reuseste sa aduca atata bogatie actionarilor sai. Google ofera fostilor si actualilor angajati optiunea de a-si vinde oricand actiunile care in total valoreaza in jur de 2.1 miliarde de dolari. Directorii Google mai au de asemenea alte actiuni in valoare de peste patru miliarde de dolari.
Pentru oameni ca Bonnie Brown, o asemenea avere este pur si simplu o chestiune de noroc.
In 1999, pe cand aparea asa-zisa "Noua Economie" capitalistii aventurieri investeau mii sau sute de milioane de dolari in companii care se bazau pe Internet.
Majoritatea acestor companii investeau foarte multi bani in bunastarea angajatilor lor, oferind masaje, sali de gimnastica, mancare gourmet, etc. orice putea imbunatati starea celor care puneau bazele "Noii Economii". Asa cum a subliniat scriitorul Po Bronson, a face bani in 1999 era la fel de usor precum a face sex in 1969. 0
Cu toate acestea, majoritatea acestor companii s-au prabusit in 2000-2001, Google fiind marea exceptie, pentru ca fondatorii, Sergey Brin si Larry Page, au descoperit noi tehnologii care sa le transforme motorul de cautare in cel mai puternic din lume.
Bonnie Brown nu a avut nici o contributie la asta. Ea s-a angajat la Google numai pentru ca nu avea bani si pentru ca era disperata sa se angajeze dupa un divort urat. Singura ei sarcina era sa le maseze spatele inginerilor de software care au dus compania din succes in succes.
Bonnie oferea angajatilor una dintre multele placeri oferite de companie, care punea la dispozitia salariatilor mese de biliard, piscine etc.
Cand s-a lansat, Google avea 40 de angajati. Acum, compania are peste zece mii de salariati care lucreaza in 30 de tari din intreaga lume. Bonnie este printre primele persoane care a aflat cat de norocoasa a fost. Banii evident ca au avut un efect puternic asupra etosului companiei. Multi fosti angajati sugereaza ca entuziasmul primilor ani a disparut, fiind inlocuit de un pragmatism mai profitabil. Si probabil ca este adevarat, pentru ca Google a fost nevoit sa faca o serie de compromisuri pentru a obtine noi piete si noi profituri - cum ar fi acceptarea cenzurii Guvernului chinez anul trecut. (B.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.