Kazahstanul si-a redus ieri estimarile de crestere economica pentru anul 2008, aceasta masura putand reprezenta un semnal legat de faptul ca o penurie de lichiditati pe plan intern ar putea afecta pe larg economia statului din Asia Centrala, relateaz
Kazahstanul si-a redus ieri estimarile de crestere economica pentru anul 2008, aceasta masura putand reprezenta un semnal legat de faptul ca o penurie de lichiditati pe plan intern ar putea afecta pe larg economia statului din Asia Centrala, relateaza Reuters, potrivit NewsIn. Incepand cu luna iulie, criza creditelor cauzata de caderea pietei americane a creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc a afectat grav sectorul bancar kazah, ducand la o reducere a ratingului suveran acordat de agentia de rating Standard &Poor's. Analistii au avertizat ca problemele legate de o criza a lichiditatilor pot afecta nivelul recent de crestere economica anuala atins in ultimii ani de Kazahstan (10%), aceasta crestere datorandu-se in principal preturilor ridicate la petrol si la metale. Prezent la o intrunire a cabinetului ministerial de ieri, primul-ministru kazah, Karim Masimov, a redus estimarile legate de cresterea PIB in 2008, de la 9%, nivel estimat anterior, pana la 5%-7%. "Conform estimarilor Guvernului, cresterea economica in 2008 va fi peste 5%-7%", a declarat Masimov. Acesta precizase luna trecuta ca Guvernul se asteapta ca ritmul de crestere al economiei kazahe sa fie de aproximativ 9% in 2008. Pentru anul curent, estimarile de crestere se ridica la 9,7%. In 2006, economia Kazahstanului a crescut cu 10,6%. Criza globala a avut un efect puternic asupra sectorului bancar kazah, precum si asupra sectorului constructiilor, aflat in plina expansiune. Presedintele Nursultan Nazarbayev a cerut ca Guvernul sa faca disponibila suma de 4 mld. dolari pentru a sustine stabilitatea economica. Penuria de lichiditati a majorat si riscurile de refinantare a bancilor kazahe, a caror activitate se bazeaza in mare parte pe imprumuturi, acestea tinand sa reitereze faptul ca isi vor achita datoriile la timp. Cresterea economica a Kazahstanului s-a temperat in primele noua luni ale anului 2007 pana la nivelul de 10,1%, fata de 10,6%, din perioada similara a 2006.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.