Şi in aprobare, si in executie va fi un buget tensionat", spune guvernatorulGuvernatorul BNR Mugur Isarescu afirma ca proiectul de buget pentru 2008 este construit cu prudenta, pe un deficit relativ redus, in conditiile aspiratiilor sociale actuale.
Şi in aprobare, si in executie va fi un buget tensionat", spune guvernatorulGuvernatorul BNR Mugur Isarescu afirma ca proiectul de buget pentru 2008 este construit cu prudenta, pe un deficit relativ redus, in conditiile aspiratiilor sociale actuale.
"Salutam un buget care a fost construit cu prudenta (...) Este un proiect de buget relativ strans. BNR ar vrea sa fie si mai strans, dar suntem realisti", a spus ieri Isarescu in fata comisiilor reunite de buget din Parlament.
El a aratat ca bugetul trebuie sa asigure un echilibru intre venituri si cheltuieli, dar si intre aspiratiile sociale si posibilitati. "Discursul politic cu tenta sociala din Romania accentueaza aspiratiile. Credem ca si in aprobare, si in executie va fi un buget tensionat", a adaugat Isarescu."O amanare a intaririi politicilor economice este periculoasa"Politicile economice trebuie intarite, chiar daca urmeaza o perioada electorala prelungita, a spus guvernatorul BNR. El a explicat ca astfel se va evita o corectie din partea pietei, in conditiile volatilitatii internationale si a dezechilibrului extern tot mai accentuat.
"Principala vulnerabilitate a economiei romanesti o reprezinta deficitul extern. Exista un risc mare ca finantarea acestuia, destul de facila in ultimii ani, odata cu intrarea in NATO si UE, sa devina mai dificila, iar in loc de o aterizare lina Romania sa fie pusa in situatia unei corectii".
El le-a amintit parlamentarilor ca Romania a mai fost aproape sa se confrunte cu o criza in 1999, aratand ca cea mai buna solutie este o corectie "lina" prin politicile economice promovate, in principal cele fiscale si de venituri.
Guvernatorul BNR a atras atentia ca o majorare a salariilor peste limitele sustenabile ar putea sa duca, de fapt, chiar la o scadere a veniturilor in termeni reali.
"Nu cred ca mai este nevoie de o experienta inflationista pentru a constientiza cat de nociv este acest fenomen", a mai spus oficialul BNR.PSD cere TVA diferentiatla alimenteDe altfel, vicepresedintele PSD Constantin Nita a spus ieri ca formatiunea sa va decide daca isi va da votul asupra bugetului pe 2008 in functie de includerea in acest buget a zece proiecte sociale, care se regasesc in cele 614 amendamente depuse de parlamentarii social-democrati. Potrivit lui Nita, printre acestea se numara cresterea salariului minim la 640 lei, aplicarea diferentiata a TVA pentru alimentele de baza, acordarea a 6% din PIB pentru invatamant, acordarea a 4,5% din PIB pentru sanatate si constructia de locuinte sociale.
Nita a criticat, totodata, proiectul de buget pe 2008, prezentat de Guvern , considerand ca „este lipsit de perspectiva” si ca, in elaborarea acestuia, nu a fost luat in calcul principiul multi-anualitatii, asa cum se face in celelalte state membre UE.Vosganian: Reducerea TVA la alimente, dupa anul 2010Reducerea TVA la unele produse, precum alimentele de baza, va fi posibila dupa anul 2010, odata cu scaderea presiunilor inflationiste si apropierea Romaniei de zona euro, a declarat ieri ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.
El a precizat ca reducerea TVA nu va determina stabilitatea preturilor si nu va avea efecte favorabile asupra consumatorilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.