Evolutia actuala a cursului de schimb este, la fel ca si finalul anului 2006, caracterizata de o volatilitate ridicata.
De acesta data asistam insa la revenirea puternica a monedei unice care pare sa fi iesit din corzile in care a fost inghesuit
Evolutia actuala a cursului de schimb este, la fel ca si finalul anului 2006, caracterizata de o volatilitate ridicata.
De acesta data asistam insa la revenirea puternica a monedei unice care pare sa fi iesit din corzile in care a fost inghesuita de leu in vara acestui an. Situatia nu a reprezentat insa o surpriza pentru cei avizati, constienti ca raportul dintre moneda autohtona si cea unica trebuia privit, inca de la inceputul anului, prin prisma integrarii tarii noastre in structurile europene, implicit prin liberalizarea pietei. Astfel, leul a fost supus influentei mai multor factori, printre care evolutia economica interna, miscarile de pe pietele internationale, intrarile de valuta in tara sau iesirea inflatiei din parametrii prognozati.
In prezent, cei mai afectati de aceste oscilatii sunt importatorii, deprecierea leului reprezentand un factor de risc. In aceste conditii, piata de la Sibiu reprezinta prin operatiunile pe care le pune la dispozitia investitorilor un excelent mijloc de protejare impotriva riscurilor (hedging).
In functie de specificul afacerii si de interesul avut, potentialii investitori pot aplica strategiile de hedging valutar pe raportul leu/euro, leu/dolar si euro/dolar. Pentru leu/euro si euro/dolar sunt disponibile scadente la trei sase, noua si 12 luni iar pentru leu/dolar trei respectiv sase luni.
Conform brokerilor, "prin prisma faptului ca Romania este stat membru al Uniunii Europene hedgingul valutar va deveni din ce in ce mai necesar si util".
La Sibiu, euro a fost cotat in data de 12 noiembrie pentru finalul anului la 3,46 lei, maximul ajungand in sedinta respectiva foarte aproape de pragul de 3,5 lei.
Evolutia ondulatorie a cursului de schimb, cu puternice accente descendente in perioada 3 septembrie - 12 noiembrie poate fi observata si din graficul alaturat care ilustreaza traseul urmat de moneda unica pe piata valutara respectiv pe cea futures cu scadenta decembrie 2007.
Prin urmare, putem spune ca pentru un importator care nu a dorit sa isi asume un astfel de risc valutar cand moneda unica era la valori minime, bursa derivatelor s-a dovedit singura piata ce poate asigura o protectie benefica, cu avantaje clare fata de contractele forward ale bancilor.
"La casele de schimb, spread-ul (cumparare-vanzare) se ridica in momentul de fata la circa 0,05 - 0,10 lei pentru un euro. Nici la un contract forward conditiile nu sunt foarte atragatoare, ci mai degraba dezavantajoase, fiind necesara o marja de 10% din valoarea tranzactiei pentru acoperirea riscului valutar. Acesteia i se adauga rata dobanzii pentru toata durata de viata a contractului. In schimb, la bursa sibiana spread-ul este mult mai restrans, iar marja imobilizata este de doar 2,5% pentru o mie de euro (echivalentul unui contract futures), ceea ce face ca tranzactionarea contractelor leu/euro sa reprezinte cel mai eficient antidot impotriva riscului valutar", a explicat Ioan Aleman, directorul departementului "Dezvoltare si produse Noi" al BMFMS.
Strategia de hedging valutar este recomandata importatorilor si exportatorilor, ei fiind direct afectati de evolutia leului. Pentru acestia, metodele de protectie impotriva fluctuatiilor cursului valutar sunt necesare.
In momentul in care asistam la un leu "in cadere" importatorii sunt primii interesati de diminuarea si chiar reducerea riscului valutar.
"Un importator poate sa cumpere contracte futures la un anumit pret la care isi va factura si marfurile importate. In cazul in care cursul valutar va inregistra cresteri masive, el va fi protejat impotriva oricarei pierderi pentru ca va inregistra un profit echivalent pe piata futures care compenseaza pierderile posibile din piata valutara. Spre exemplu, la un million de euro importuri, intreprinzatorii care nu au apelat la hedgingul valutar au pierdut din deprecierea leului de la mijlocul anului, cand euro atingea valori minime si pana in prezent cand a revenit la cotatii ridicate, aproximativ 400.000 lei", a conchis Aleman.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.