Serviciile franceze de transport in comun, precum si o parte din sectorul energetic au intrat in greva pe termen nelimitat, in semn de protest fata de proiectul de reforma a sistemului pensiilor, dorit de presedintele Nicolas Sarkozy.

La greva iau parte lucratorii din compania nationala de cai ferate, precum si cei de la metrou si autobuz, amenintand sa paralizeze sectorul transportului in comun. Cel mai afectat este Parisul, unde s-au inregistrat blocaje pe sute de kilometri atat in oras, cat si pe rutele care leaga capitala de periferii.

In prezent, functioneaza doar 90 din cele 700 de trenuri de mare viteaza (TGV) de pe caile ferate franceze. Cursele destinate navetistilor au fost, de asemenea, reduse. Metroul parizian circula la capacitate de doar 20%. In aceste conditii, francezii apeleaza la resursele proprii pentru a ajunge la munca, la scoala sau pentru a-si face deplasarile zilnice. Fie se trezesc mai devreme ca sa prinda mai putina aglomeratie in trafic, fie apeleaza la biciclete sau la patine cu rotile.

Desi reprezentantii grevistilor au inceput negocierile cu autoritatile, conditiile de transport se vor mentine la cote de avarie cel putin cateva zile, transmite BBC.

LA 50 DE ANI. Grevistii sunt nemultumiti de intentia presedintelui Sarkozy de a elimina asa-numitele "pensii speciale", care le permit angajatilor din anumite sectoare publice sa se retraga din campul muncii inclusiv la 50 de ani, cu pensie completa. De acest privilegiu beneficiaza 1,6 milioane de lucratori din 16 sectoare economice. Sarkozy si-a subliniat in repetate randuri intentia de a nu ceda presiunilor si de a-si duce la indeplinire planul de reforma.