Romania ocupa locul patru in topul tarilor europene cu cel mai rapid ritm de convergenta la UE, se arata intr-un raport al Fondului Monetar International (FMI). Documentul acopera perioada 2000-2006 si contine si cateva avertismente referitoare la vi
Romania ocupa locul patru in topul tarilor europene cu cel mai rapid ritm de convergenta la UE, se arata intr-un raport al Fondului Monetar International (FMI). Documentul acopera perioada 2000-2006 si contine si cateva avertismente referitoare la viitorul economic al tarii noastre. Romania ar trebui sa coreleze majorarea salariilor la nivelul productivitatii, considera expertii Fondului Monetar International. Printr-un comunicat dat ieri publicitatii, FMI recomanda autoritatilor sa inaspreasca politicile macroeconomice. FMI considera ca Romania trebuie sa isi directioneze eforturile pentru indepartarea problemelor din creditarea bancara, asociate, de exemplu, alocarilor riscante, imprumuturilor in valute neacoperite prin operatiuni de tip hedging, comportamentului imprudent al bancilor in ce priveste finantarea sectorului imobiliar. Raportul intitulat Regional Economic Outlook arata cat de "europeana" este economia Romaniei in acest moment, comparativ cu alte tari care incearca sa ajunga din urma statele mai vechi din Uniune. Cresterea a fost rapida intre 2000 si 2006, arata documentul, iar dintre tarile care au avansat cel mai rapid, Romania ocupa locul patru, dupa tarile baltice, dar inaintea unor state cu populatie comparabila cu a noastra, precum Bulgaria, Ungaria si Polonia. Nivelul veniturilor a crescut vertiginos, cu progrese rapide inregistrate in statele baltice, Bulgaria si Romania, tari care au pornit de la un nivel scazut, se mai spune in raport. Analistii noteaza ca tarile mentionate au inregistrat si unele dintre cele mai ridicate deficite de cont curent din regiune.
FMI nu se afla la prima "tentativa" de a impune anumite idei sau politici tarii noastre. "Reteta" universal-valabila a Fondului, bazata, in esenta, pe reducerea deficitului bugetar ca procent din PIB de la un an la altul si pe "neutralitaea fiscala" fata de economia reala, adica pe interzicerea oricaror stimulente fiscale pentru dezvoltarea unui sector sau a altuia, a fost refuzata de actualul guvern dupa expirarea, in 2006, a asa-numitului acord stand-by al tarii cu Fondul. O alta disputa a fost cea referitoare la cota unica, Fondul exprimandu-si rezervele fata de aceasta masura considerata generatoare de deficit, lucru infirmat insa ulterior de exercitiile bugetare 2005, 2006 si 2007. De altfel, institutia financiara internationala, care nu se poate lauda la capitolul "realizari" decat cu succesul Planului Marshall, se afla intr-o criza acuta de "clienti" pe care sa-i finanteze, fiind nevoita sa vanda aur pentru a-si plati angajatii. Vanzarea de aur era, candva, folosita exclusiv pentru ajutorarea "tarilor din categoria celor mai putin dezvoltate", incapabile sa ramburseze sumele primite pentru dezvoltare.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.