Eroii de la Brasov si "societatea civila"

Dupa 20 de ani de la revolta din 1987, muncitorii brasoveni privesc dezamagiti cum apropiatii prin legaturi de rudenie sau prietenie cu "elita rosie" s-au autodeclarat "societate civila" a Romaniei. Pretutindeni in fostele state comuniste, contestatarii publici ai fostelor regimuri au fost considerati cei indreptatiti sa gireze cu autoritatea lor morala transformarile politice si sociale ce-au urmat. Exceptie - Romania. Eroilor de la Brasov nu li se respecta nici macar dreptul gratuitatii la medicamente, de care au nevoie dupa efectele represaliilor la care au fost supusi.


In preajma aniversarii evenimentului ne-am deplasat la Brasov sa-i revedem pe "revoltatii" din 1987. La sediul Asociatiei "15 Noiembrie 1987" l-am intalnit pe domnul Florin Postolachi, presedintele asociatiei. In orasul unde in urma cu 20 de ani a fost anchetat dur, a fost condamnat si a primit domiciliu obligatoriu, acum se zbate pentru a gasi fonduri necesare organizarii unei conferinte aniversare. Intr-un timp in care tara cheltuieste miliarde de lei pe finantarea de comisii, institute de cercetare si publicatii de dezvaluire si condamnare a crimelor comunismului, eroii de la Brasov sunt uitati. Cum s-a ajuns aici? a fost gandul de la care am pornit in discutia ce urmeaza.

Jurnalul National: Domnule Postolachi, dupa 1990, prin protestul de la 15 noiembrie 1987, erati practic niste eroi in viata. Cum v-a primit atunci noua "societate democratica"?