Un roman aflat zilele trecute la Szeged, in Ungaria, a fost victima umilirii si agresarii unor politisti unguri.

Mihai M., din Bucuresti, se afla impreuna cu sotia sa la Szeged. Luni, la intoarcerea spre Romania, in timp ce conducea autot
Un roman aflat zilele trecute la Szeged, in Ungaria, a fost victima umilirii si agresarii unor politisti unguri.

Mihai M., din Bucuresti, se afla impreuna cu sotia sa la Szeged. Luni, la intoarcerea spre Romania, in timp ce conducea autoturismul propriu, Mihai a vazut pe un pod, destul de circulat, un barbat imbracat intr-un fel uniforma de culoare bleumarin care face niste semne ciudate. Barbatul coborase dintr-un autoturism inscriptionat ce parea a fi de politie. "Facea un semn ciudat. Prima data nu am inteles despre ce este vorba. N-avea baston, n-avea nimic in mana. Am inceput sa franez, iar tipul foarte agitat dadea din cap si spunea ca eu sunt cel vizat si ca da, eu sa opresc. Am tras pe dreapta. A venit la masina si imi spune ceva despre viteza, radar, ca as fi depasit viteza. Mai mult in engleza, pe care nu stiu cat a priceput-o sau cat a vrut sa priceapa, i-am spus ca este imposibil, pentru ca am GPS la masina si ma atentioneaza cand depasesc viteza regulamentara. GPS aratase ca am avut 50 si ceva, deci nu aveam cum sa depasesc. Mi-a cerut documentele. Erau la sotia mea, care le avea in mana pe toate, dar n-am vrut sa i le dau pana nu vedeam daca am depasit sau nu viteza. El nu se legitimase cand a venit la mine la masina. Probabil ca verbal s-o fi prezentat, dar cine sa inteleaga."


Neintelegerea cu politistul ungur a continuat, si atunci cei doi soti s-au vazut nevoiti sa ceara sa mearga la Consulat ca sa se inteleaga intr-un fel. Altfel, pasareasca ar fi continuat la infinit. "Strigam Consulat, Consulat", povesteste Mihai, "si atunci a inceput sa traga de portiera. Nu apucasem sa cobor din masina. El tot tragea, eu spuneam Consulat, Consulat. Nu se putea discuta. Si atunci au inceput agresiunile. A scos catusele, m-am smucit. El a lovit masina cu catusele. Intr-un final am iesit din masina si s-au repezit la mine. In masina de politie mai era un politist care a venit si el langa masina mea. A iesit si sotia din masina cu actele in mana, pe care i le-a dat unuia din ei. Prin statie au verificat actele. Si nume, si masina, tot. Eu am refuzat sa intru in masina lor. La un moment dat, la statia de emisie-receptie s-a auzit cineva care vorbea romaneste. Bine, cu accent unguresc, dar macar ma intelegeam cu cineva. Vocea mi-a zis sa scot din buzunar tot si sa pun mainile pe masina, ceea ce am si facut si a urmat perchezitia. I-am rugat sa ma lase sa parchez masina dupa colt, pentru ca eram pe un pod foarte circulat, incurcam oarecum circulatia. N-au vrut. Mi-au pus mainile pe capota, mi-au luat tot ce aveam in buzunar, portofel, telefon, si m-au urcat in masina lor. Vocea din statie mi-a zis sa merg cu ei la politie si sa dau o declaratie".


Ajuns la politie, Mihai a fost bagat intr-o celula si i s-a zis sa astepte doua ore. In acest timp, sotia lui Mihai, ramasa in strada, a reusit sa sune la Consulatul de la Szeged, unde a vorbit cu consulul Maria Teodora Pop, care i-a spus ca situatie se rezolva cat mai repede. A luat un taxi si s-a dus la politie, unde de la informatii i s-a comunicat ca nu se stie nimic despre sotul sau, iar comandantul unitatii inca nu aflase inca de incident. "Dupa doua ore a aparut o traducatoare. M-au scos de acolo. Traducatoarea m-a luat la rost ca de ce nu am aratat actele. I-am explicat situatia, dar nu a parut a fi cooperanta. M-a certat si cand m-am sprijinit de masa, caci ma durea stomacul, spunand ca am o atitudine sfidatoare", continua Mihai. "I-am povestit traducatoarei ce se intamplase. Din ce vorbeau intre ei si gesticulau reiesea ca noi am fi refuzat sa aratam actele." Consulul Romaniei din Szeged a venit personal la unitatea de politie si problema s-a rezolvat in numai cateva minute. Sotii au primit un proces-verbal de constatare si au parasit incinta politiei in jurul orei 16:00 din aceeasi zi.


Pentru ca se considera "umilit ca cetatean al Uniunii Europene intr-o tara din aceeasi Uniune", Mihai M. intentioneaza sa faca plangere la Ambasada Ungariei la Bucuresti, sa faca plangere la Comisia Europeana pentru Apararea Drepturilor Omului, luand in calcul si o posibila actiune in justitiei impotriva politiei din Szeged, adica Rendorkapitanysag Szeged.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.