Reuniunea interguvernamentala romano-ungara a fost gazduita la Hotel Ramada de cel mai puternic si influent om de afaceri din Sibiu, Ilie Carabulea, poreclit "Nasul" pe plan local, preluand "mandatul" de la Nicolae Nan, fost parlamentar PD. Prezent i
Reuniunea interguvernamentala romano-ungara a fost gazduita la Hotel Ramada de cel mai puternic si influent om de afaceri din Sibiu, Ilie Carabulea, poreclit "Nasul" pe plan local, preluand "mandatul" de la Nicolae Nan, fost parlamentar PD. Prezent in Top 300 cei mai bogati romani, nici o hotarare importanta legata de viata comunitatii, nici o afacere de anvergura nu se face fara implicarea lui Carabulea.


Sedinta interguvernamentala romano-ungara a avut loc in singurul hotel de patru stele din Sibiu, Ramada, al lui Ilie Carabulea. Aflat inca de marti la Sibiu, premierul Calin Popescu-Tariceanu cu sotia, impreuna cu o parte dintre ministrii liberali, au fost gazduiti in Hotelul Ramada, alaturi de turistii aflati in tranzit in Sibiu, familia Tariceanu ocupand apartamentul prezidential. La randul ei, familia Gyurcsány a fost gazduita intr-un apartament al hotelului, iar pe durata reuniunii interguvernamentale sotia premierului ungar, Klara Dobrev, a fost intretinuta intr-unul dintre livinguri. Conform oficialilor Guvernului roman, Hotelul Ramada a fost ales ca loc de intalnire a celor doua guverne pentru ca ofera cele mai bune conditii de confort, dar mai ales de siguranta.


COSTURI. Ilie Carabulea a refuzat sa precizeze suma pe care o va incasa de la Guvernul roman pentru inchirierea Hotelului Ramada. Conform unei hotarari aprobate de Guvern, organizarea intalnirii romano-ungare va fi finantata cu suma de 1.000.000 de lei. Banii sunt utilizati pentru cheltuieli de protocol, pentru asigurarea serviciului de translatie simultana in timpul sedintei, dar vor fi finantate si "alte cheltuieli pentru asigurarea suportului logistic necesar pentru buna organizare a sedintei comune". Milionul de lei alocat acestui eveniment provine, conform deciziei Guvernului de saptamana trecuta, din Fondul de rezerva bugetara. Suma reprezinta aproape dublul celei cheltuite de romani pentru organizarea primei sedinte comune romano-ungare. In octombrie 2005, sedinta de guvern comuna a costat 153.000 de euro.


CINE-I NASUL? Pe Ilie Carabulea Revolutia l-a prins la fosta intreprindere de stat Transcom, cea care asigura transportul de persoane si marfa in judetul Sibiu. Inginerul Carabulea, nascut la Cacova, comuna Saliste - jud. Sibiu - era unul din sefii de coloana. Adica om cu raspundere la Transcom. Imediat dupa Revolutia din 1989, Ilie Carabulea a devenit unul dintre beneficiarii privatizarilor prin sesitemul MEBO sau cuponiada, iar placerea de a ajunge mare transportator nu a ramas doar o amintire. Dupa mai multe lovituri de piata, Ilie Carabulea plonjeaza in lumea bogatilor locali, dupa ce a avut abilitatea de a retrage peste 17 miliarde de lei de la FNI, cu doar cateva zile inainte de prabusire. De aici pana la a lansa Banca Comerciala Carpatica, de a se impune pe piata romaneasca de transport persoane intern si international si pana la a cumpara cel mai mare ziar din Sibiu, cotidianul Tribuna, cu un tiraj zilnic de peste 16.000 de exemplare, nu a mai fost decat un pas. Intre afacerile magnatului local se numara si cele cu administratia locala si judeteana in domeniul reparatiilor si constructiilor de drumuri, totul sub umbrela Holdingului Atlassib.


BCC VS DRACULA PARK. Desi a facut parte din lista bancilor care erau obligate sa isi majoreze capitalul social pentru a ajunge in situatia de a fi desfiintate, Banca Carpatica, singura din Romania cu sediul central la Sibiu, a fost gasita solutia iesirii din impas. Guvernarea Nastase a decis trecerea zecilor de milioane de dolari ale proiectului Dracula Park, de la cea mai mare banca romaneasca - BCR, la minuscula Carpatica. Astfel, cu conturile pline, Carpatica a ajuns sa isi dezvolte reteaua de filiale, in paralel cu Carpatica - Asig.


Un alt front de investitii deschis de Carabulea este mediul universitar si hotelier. Cu acordul Consiliului Local Sibiu si al conducerii Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu, Carabulea a achizitionat un corp de cladire destinat universitatii, menit spatiilor de cursuri si cazare. Doctorand al Universitatii "Lucian Blaga", Ilie Carabulea a transformat spatiul destinat studentilor in cel mai nou hotel din Sibiu, Ramada. Desi aflata in zona de protectie istorica a orasului, pentru realizarea cladirii magnatului Carabulea au fost redesenate hartile in asa fel incat linia de protectie sa ocoleasca noul amplasament. Asa a fost posibil ca in proximitatea unor cladiri de maximum patru etaje sa fie ridicata o cladire de 16 etaje.


Dupa doi ani de investitii, Hotelul Ramada a fost inaugurat in mijlocul evenimentelor din Capitala Culturala Europeana, Sibiu 2007. Cu toate acestea, ca sponsor al evenimentului, Ilie Carabulea a reusit sa convinga Primaria Sibiu sa directioneze marile evenimente in Hotelui Ramada Sibiu. Concertele lui Julio Iglesias, Scorpions, Goran Bregovici sunt doar o parte din evenimentele gazduite de magnatul local, intrat in afaceri cu reprezentantii tuturor partidelor reprezentate in Sibiu.



Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.