Grupul de Investigatii Politice (GIP) si Militia Spirituala au dat ieri publicitatii documente din Dosarul Dunarea, care demonstreaza ca Fathi Taher a facut, la inceputul anilor a€™80, afaceri cu Securitatea. Potrivit unui comunicat semnat
Grupul de Investigatii Politice (GIP) si Militia Spirituala au dat ieri publicitatii documente din Dosarul Dunarea, care demonstreaza ca Fathi Taher a facut, la inceputul anilor a€™80, afaceri cu Securitatea. Potrivit unui comunicat semnat de Mugur Ciuvica (GIP) si Mihai Burcea&Mihail Bumbes (Militia Spirituala), la 27 ianuarie 1983, Bany Trading Est, firma din Kuweit reprezentata de Fathi Taher, a incheiat un contract cu ICE Dunarea (intreprinderea de comert exterior a Securitatii), in valoare totala de aproximativ 90.000 de dolari, prin care firma kuweitiana cumpara 400 de rulote pentru bagaje, produse la Electrometal Timisoara. In aceeasi zi, sustin reprezentantii celor doua organizatii, Dunarea a incheiat cu Electrometal un "contract economic de comision pentru export rulote", prin care se obliga "sa prospecteze sistematic pietele straine" in cautare de clienti pentru Electrometal, urmand ca, dupa ce clientii erau descoperiti, sa incheie contracte favorabile firmei romanesti. In schimbul acestor operatiuni, ICE Dunarea urma sa primeasca un comision.


SUME MARI. "In realitate, in momentul incheierii contractului de comision cu Electrometal, vanzarea rulotelor catre firma lui Taher era deja aranjata. (...) Fathi Taher i-a anuntat pe ofiterii de Securitate de la ICE Dunarea ca vrea sa cumpere niste rulote, iar acestia, in loc sa il trimita direct la Electrometal Timisoara, s-au prefacut ca «prospecteaza piata», pregatindu-se sa incaseze un comision consistent", acuza semnatarii comunicatului. In plus, acestia dezvaluie ca, in urma acestei afaceri, ICE Dunarea a incasat "un comision urias: 27,46%", a carui valoare nu era prevazuta in contractul cu Electrometal. "Contractul ICE Dunarea - Taher demonstreaza ca Securitatea a castigat fara nici o justificare economica sume foarte mari din contracte de comision. Ce s-a intamplat cu banii Securitatii ramane in continuare un mister", conchid reprezentantii GIP si ai Militiei Spirituale.  Documente Afacerile lui Taher cu ICE Dunarea - comunicatul GIP (format .doc)Contract ICE Dunarea Taher (document pdf)Adendum contract ICE Dunarea Taher (document pdf)Contract comision ICE Dunarea (document pdf) Valoarea_comisionului ICE Dunarea (document pdf)Plata cec prima vedere (document pdf)
 


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.