ZIUA continua dezvaluirile privind activitatea dezastruoasa a managerului Spitalului Judetean Timisoara, Mihai Edmond Ionac (foto), care a transformat institutia in scena unui scandal continuu. Acesta a fost promovat in functie de actualul consilier
ZIUA continua dezvaluirile privind activitatea dezastruoasa a managerului Spitalului Judetean Timisoara, Mihai Edmond Ionac (foto), care a transformat institutia in scena unui scandal continuu. Acesta a fost promovat in functie de actualul consilier prezidential, Virgil Paunescu. Dat afara din Ministerul Sanatatii de Eugen Nicolaescu, Paunescu a fost luat la Palatul Cotroceni de Traian Basescu, care i-a creat un departament cu dedicatie. Apoi, seful statului l-a sustinut pe medicul Ionac, facand un mic trafic de influenta, cu ocazia unei vizite de lucru la Timisoara, regizata de consilierul sau pe probleme de sanatate.
In cei aproape trei ani de cand conduce una dintre cele mai mari unitati spitalicesti din vestul tarii, managerul Ionac a reusit performanta de a tari institutia in peste 550 de procese. Care procese sunt sustinute din banii publici repartizati spitalului judetean. Totodata, in urma unui control efectuat recent de Corpul de control al Ministerului Sanatatii, s-au constatat nereguli si ilegalitati in gestionarea spitalului. Dintre acestea, cele mai grave ar consta in disparitia misterioasa a importante sume de bani si efectuarea unor plati absolut nejustificate catre firme agreate de Mihai Ionac, care fac afaceri cu spitalul. Dupa ultimul control este posibil ca ministrul Nicolaescu sa-l demita pe omul lui Paunescu din functia de manager al spitalului. Asa cum aratam in episodul anterior, referitor la haosul generalizat instituit de Mihai Ionac la Spitalul Judetean Timisoara, acesta a lichidat la inceput departamentul administrativ. Apoi, a adus in loc oameni fideli, cu ajutorul carora a derulat afaceri situate dincolo de lege, organizand licitatii trucate ori atribuind contracte in mod direct, in schimbul unor comisioane procentuale. Urmatorul pas a fost declansarea unui conflict deschis fara sfarsit, cu majoritatea sefilor de sectii, profesori universitari si chiar academicieni.
Atentat la viata pacientilor
Revoltati de initiativele manageriale ale lui Mihai Ionac, in scopul obtinerii de foloase personale, un grup de medici a inaintat Ministerului Sanatatii Publice un memoriu colectiv. Acesta a generat ultimul control care a constatat un adevarat dezastru la Spitalul Judetean Timisoara, ba chiar atentate la sanatatea si viata pacientilor. "Cheltuielile aferente serviciilor de dializa, platite de Casa Judeteana de Asigurari, se regasesc doar partial in cheltuielile spitalului. Astfel ca pacientii dializati, din lipsa reactivilor si a medicamentelor, nu pot beneficia de investigatiile si tratamentele necesare, conform reglementarilor in vigoare. Aceste fonduri sunt utilizate in alte scopuri, ceea ce reprezinta o grava deturnare de fonduri. Mai mult, in spital neexistand materiale pentru cazuri ce necesita tratamente speciale de urgenta (plasmafareza, rupturi de anevrisme vasculare cerebrale etc.), acesti pacienti ajung in stare grava - uneori intubati - sa beneficieze de tratament, sau sunt dirijati spre alte spitale, crescand astfel riscul de deces", se mentioneaza in memoriul colectiv adresat ministerului.
Miliarde disparute fara urma
Spitalul timisorean nu are nici pana la aceasta ora un inventar general pe anul trecut, situatie constatata si de angajatii Curtii de Conturi. De asemenea, in inventarul farmaciei nu se regasesc miliarde de lei investite in medicamente, bani care au disparut fara urma. In schimb, bolnavii sunt sfatuiti sa-si cumpere singuri medicamente ieftine, pentru ca spitalul n-are decat din cele scumpe si ar fi prea mare cheltuiala. La acest haos in inventare si contabilitate Mihai Ionac a contribuit din plin, prin schimbarea sistemului informational oferit de SC INFO WORLD timp de aproape patru ani, cu un altul controversat. Este vorba despre softul Hipocrate al SC Romanian Soft Company SRL, firma care, desi este acuzata de furt de inteligenta, a reusit sa se insinueze in peste 30 de spitale din tara. Dar, ce este mai important, produsul RSC ori nu functioneaza, ori functioneaza cu sincope, de bun ce e, dupa cum ne-au declarat mai multi utilizatori. Dimpotriva, managerul Ionac considera ca softul, pentru care s-au platit 60.000 de euro, este exceptional acoperind 80% din necesitatile spitalului. Ar mai fi de spus ca, la data divortului de INFO WORLD, mai erau doar trei luni de contract, dupa care spitalul ar fi devenit proprietarul de drept al tuturor echipamentelor IT. Numai ca planurile lui Ionac au fost cu totul altele.
Licitatie trucata
In luna iulie a acestui an, Mihai Edmond Ionac a dispus ca Laboratorul Central de Analize Medicale din cadrul spitalului - un centru de referinta pentru zona de vest a tarii - sa elibereze un spatiu important, pentru ca are de gand sa-l inchirieze unei firme pe care o simpatizeaza.
Aici se receptau probele biologice ale pacientilor internati, care erau supuse efectuarii timpului de sangerare si coagulare. De asemenea, se desfasura pregatirea medicilor rezidenti in specialitatea medicina de laborator, iar spatiile avand o astfel de destinatie, potrivit art. 201 din Legea 95/2006, nu pot fi inchiriate sau concesionate. Cu toate acestea, managerul spitalului a inchiriat spatiul catre SC MEDICAVER-SINEVO, in urma unei licitatii trucate, ilegalitate constatata in urma unor controale, inclusiv de Autoritatea de Sanatate Publica Timis si Corpul de control al ministerului. De unde a plecat totul.
Seful Laboratorului clinic, Conf. dr. Victor Dumitrascu, l-a atentionat anul trecut pe Ionac ca prea isi face de cap pe banii spitalului. Astfel, i-a atras atentia ca a scos la licitatie achizitionarea de reactivi si consumabile necesare unor analizoare care nu exista in laborator. De asemenea, ca a scos la licitatie cantitati impresionante de reactivi si consumabile, care n-au fost solicitate de laborator. In schimb, alte consumabile specifice absolut necesare n-au fost cumparate. Acelasi lucru se intampla si in cazul achizitionarii de medicamente, dupa cum ne-au declarat medicii spitalului. Dumitrascu a indraznit sa-l mai atentioneze pe manager ca face achizitii de recipiente de recoltare de unica utilizare la preturi mult mai mari decat pe piata privata. Anul acesta, in perioada 1 ianuarie - 8 mai, diferenta de cost dintre cheltuielile angajate de spital cu recipientele de recoltare, comparativ cu pretul de pe piata privata s-a ridicat la o cheltuiala nejustificata de 66.646 RON (aproape 20.000 de euro).
De asemenea, contractul de dezinsectie si deratizare a spitalului, incheiat de Mihai Ionac in decembrie anul trecut, a dus la dublarea cheltuielilor cu acest serviciu, fata de contractul anterior. Alte numeroase contracte au fost modificate ulterior licitatiei, prin acte aditionale, crescandu-se artificial valoarea finala a lucrarilor. Un exemplu in acest sens este contractul cu SC PAR CONS, incheiat initial pentru suma de 800 de milioane ROL, dar care a ajuns deja la doua miliarde ROL, lucrarile nefiind finalizate nici la ora actuala. La fel de mult s-au platit si lucrarile efectuate de SC FAN-GEMA si SC DINU INSTAL, depasindu-se cu mult valoarea reala a acestora.
Justitie sfidata
In luna mai a acestui an, managerul Ionac l-a demis pe medicul Ovidiu Golea, seful Centrului de Hemodializa, pe motiv ca acesta a implinit 65 de ani si nu este profesor. Pe urma a schimbat-o, sustinand ca acesta ar fi incompatibil.
In realitate, Golea este actionar la o societate, care produce solutii de hemodializa, insa nu are calitatea de angajat ori colaborator al acestei firme. In plus, firma nu are si nu a avut relatii contractuale cu Spitalul Judetean Timisoara. Drept urmare, medicul a contestat abuzul lui Ionac in instanta, iar Tribunalul Timis a suspendat decizia managerului, printr-o sentinta definitiva si executorie, pana la finalizarea contestatiei. Totodata, s-a dispus repunerea lui Golea in functie, numai ca lui Ionac putin i-a pasat de hotararea instantei, motiv din care impotriva lui a fost formulata o plangere penala.
Dar aberatiile manageriale nu s-au oprit aici. In septembrie anul curent, daca a vazut ca Justitia a decis repunerea lui Golea in functia de sef al Centrului de Hemodializa, lui Ionac i-a mai trecut prin cap o traznaie. Prin Decizia nr. 1608, acesta i-a suspendat oponentului sau contractul individual de munca, ceea ce a insemnat ca, de fapt, i-a luat dreptul de a mai profesa medicina. Stupefiati de o asa prostie, membrii Colegiului Medicilor din Romania - Consiliul Judetean Timis, si-au facut cunoscuta pozitia, precizand ca Legea nr. 95/2006 invocata de Mihai Ionac "se refera la functia de manager si nicidecum la exercitarea profesiei de medic". De asemenea, au constatat ca firma in care dr. Golea este actionar n-a avut nici un fel de contract cu spitalul, iar acesta nu se afla "intr-o stare de incompatibilitate ori conflict". In continuare, Ionac s-a adresat, in disperare de cauza, Directiei Juridice din minister, dar si de aici i s-a dat cu tifla, fiind atentionat ca este cam departe de cadrul legal pe care il invoca, in lupta sa personala cu Golea. La ora actuala sunt efectuate cercetari prealabile, pentru a se stabili daca impotriva managerului Mihai Ionac va fi declansata urmarirea penala, privind nerespectarea hotararilor judecatoresti si abuzul in functie.
Alte combinatii
Recent, Prof. dr. Cristian Sandesc a demisionat din functia de director medical la Spitalul Judetean Timisoara.
Prilej cat se poate de favorabil pentru managerul Mihai Ionac de a-si intari camarila, propunandu-l pentru aceasta functie pe dr. Adalbert Schiller, bunul sau prieten si omul de care s-a folosit in diverse ocazii. Cu ajutorul acestuia, Mihai Ionac a reusit sa-l indeparteze pe Prof. dr. Gheorghe Gluhovschi din fruntea Clinicii de Nefrologie, si pe dr. Ovidiu Golea de la conducerea Centrului de Dializa. In mod normal, Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Timis ar trebui sa primeasca mai multe propuneri din partea manageriatului spitalului, spre a opta pentru una dintre acestea. Dar asta numai dupa 30 de zile de preaviz acordate demisionarului dr. Sandesc, dupa cum s-a exprimat Prof. dr. Horia Vermesan, directorul ASP.
Explicatiile lui Ionac
Contactat de ZIUA, prof. dr. Mihai Edmond Ionac, managerul Spitalului Judetean Timisoara, sustine ca nu are cunostinta despre posibila sa demisie. "Inainte de controlul ministerului si dupa, eu m-am intalnit cu domnul ministru Nicolaescu si nu mi-a spus ca ar avea intentia sa ma demita. I-am pus la dispozitie un raspuns detaliat la acel raport de control, care vizeaza din pacate, in proportie de peste 90%, activitatea mea dinaintea semnarii contractului de management. In plus, acel control a vizat o serie de probleme complet inchise, lucrurile revenind intre timp la normal. Cum este situatia profesorilor universitari, care trei luni de zile n-au fost sefi de sectie, dupa care au fost repusi in functie, semnandu-se cu toti contracte de administrare. De asemenea, Comisia de control a analizat anumite situatii timp de 36 de ore, aceleasi pe care le-a analizat si Curtea de Conturi vreme de opt saptamani, dispunand unele masuri a caror ducere la indeplinire o evalueaza in prezent, dupa expirarea termenului", ne-a declarat Ionac. "In cazul doctorului Golea, regret enorm si consider complet anormal ce se intampla. De circa cinci luni am dialogat cu domnia sa in diverse ipostaze si, in prezenta altor colegi, i-am solicitat sa vina cu orice solutii legale pentru a-si continua activitatea in Spitalul judetean", a declarat managerul.
Cu constiinta impacata
Directorul Spitalului Judetean Timisoara sustine ca nu a comis nici o ilegalitate si ca toate conflictele din cadrul institutiei sunt generate din cauza unor interese personale si de grup. "Situatia e simpla si clara. Traim in UE si avem o meserie nobila, ale carei standardele profesionale si deontologice sunt deosebite. Acestea trebuie respectate, iar noi, in tot ceea ce facem, ar trebui sa avem in vedere, primordial, interesul pacientului si al institutiei noastre. Aceste asa-zise conflicte au provenit din faptul ca interesul pacientului si al institutiei au fost lasate pe planul secund, primand cele personale si de grup. Din aceasta cauza sunt foarte tensionat si constient ca traversez o perioada foarte grea si ma tot intreb cum de s-a ajuns aici? Pe de alta parte ma simt extrem de linistit, pentru ca n-am comis nici un fel de ilegalitate, iar aceste conflicte n-au fost generate de mine. Rigiditatea si inflexibilitatea mea provin din faptul ca nu pot incalca legea. Multi sunt deranjati ca am schimbat tevile in spital, care erau vechi de 30 de ani, ca am interzis fumatul, ca am intensificat masurile de curatenie, ca avem ghiduri si proceduri ca in orice spital din Vest, ca activitatea trebuie sa fie transparenta, ca adun bani in fundatia spitalului, care se intorc in infrastructura si cursuri de instruire, neajungand pe cai private si asa mai departe. Stiu ca i-am deranjat pe multi. Daca v-as raspunde la toate problemele celor care ma contesta, ar trebui sa vorbim ore-n sir", ne-a mai declarat managerul Ionac.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.