"Ganduri despre viata si constiinta" este o carte mai putin obisnuita, scrisa la sfarsit de mandat de presedintele Sloveniei, Janez Drnovsek, un politician, la randul lui, mai putin obisnuit.

In aceasta carte - a patra si ultima din perioada mandatului sau prezidential - Drnovsek isi impartaseste experienta de lider politic in maniera unei analize de constiinta, din care razbate forta intuitiva si de introspectie, prin care explica firesc, pe intelesul tuturor, ce a stat la baza deciziilor si actiunilor lui, ca om politic.


BUTURUGA MICÅ. Pornind de la ideea ca, in general, nu politicienii, care gandesc in viitor doar in limitele unui mandat, fac marile schimbari, ci o minoritate cu un alt tip de gandire, Drnovsek ne incurajeaza sa ne descatusam propriul potential pentru a schimba lumea in bine. El arata  si o alta dimensiune a realitatii, mai fireasca, de la care omul modern s-a indepartat pana la instrainare, furat doar de un peisaj politic si social din ce in ce mai artificial.

Cartea lui Drnovsek, care in Slovenia s-a tiparit intr-un numar-record de exemplare (15.000, la o populatie de 2 milioane de locuitori), a fost lansata ieri si in limba romana, la sediul Editurii Mladinska din Bucuresti.